WYCIECZKA TURYSYCZNO – GASTRONOMICZNA NA POMORZE
W ramach projektu "Specjalizacja zawodowa – sukcesem na rynku pracy" w dniach 26-31 maja 2015 wybrani uczniowie klas gastronomicznych „wędrowali” szlakiem największych zabytków Pomorza. Każdego dnia poznawaliśmy najciekawsze miejsca Trójmiasta: Gdańsk- Długie Pobrzeże, ul. Mariacka, Kościół Mariacki, ul. Piwna, Targ Węglowy, Długi Targ, Fontanna Neptuna, Złota Kamienica.
W drugim dniu braliśmy udział w największych na pomorzu Targach Gastronomicznych – GASTRO-EXPO. Braliśmy udział w imprezach targowych – BALTPIEK pokazach piekarniczych, cukiernictwa i lodziarstwa, POLFISH – międzynarodowym wystawom przetwórstwa i produktów rybnych oraz MLECZNEJ REWII – targów mleczarstwa. Imprezom towarzyszyły liczne szkolenia w których odpowiednie grupy uczniów wzięły udział i tak byliśmy na warsztatach: „Nowoczesne techniki podawania potraw”, „Profesjonalnie wyszkolony kucharz – źródłem sukcesu restauracji”. Oraz wzięliśmy udział w ciekawych wykładach prowadzonych przez mistrzów kuchni – Krzysztofa Szulborskiego i Mariusza Gachewicza na temat: ”Jak tworzyć potrawy i dania pro- natur w ekskluzywnych lokalach” i „ Jak przygotować się na rozmowę z przyszłym pracodawcą?”. Oglądaliśmy konkursy kulinarne, cukiernicze i baristyczne, którym pikanterii dodawał prowadzący je showman Krzysztof Skiba. Objedzeni przysmakami, z certyfikatami po szkoleniach stawaliśmy do zdjęć ze znanymi szefami pomorskiej gastronomii.
Po gastronomii przyszedł czas na sport – zwiedzanie nowoczesnego stadionu PGE Arena, gdzie czekała na nas niespodzianka – gokarty i paintball. A później szatnie futbolistów i loże VIP-ów. Pod koniec dnia powtórka z historii – zaciekawiła wszystkich historia naszych bohaterów z Westerplatte.
Kolejnego dnia uczestniczyliśmy w koncercie organowym w Katedrze Oliwskiej.
Spacerowaliśmy po molo w Sopocie. W Gdyni weszliśmy na okręty „Dar Pomorza” i „Błyskawica” oraz oglądaliśmy podwodny świat Bałtyku w Akwarium Morskim.
W drodze do domu zahaczyliśmy o Toruń, gdzie mogliśmy własnoręcznie wyrabiać pierniki.
Odwiedziliśmy kuchnię w restauracji „U kucharzy” prowadzoną od lat przez rodzinę Gesslerów zobaczyliśmy pracę profesjonalistów i zjedliśmy pyszny obiad podany przez wykwalifikowanych kelnerów.
Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji ciekawego wyjazdu.
Uczniowie klas gastronomicznych.