Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
10 stycznia 2014r. w Warszawie odbył się okręgowy etap XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Naszą szkołę reprezentowała Karina Widera z II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz p. Marta Szarpak, która pełniła funkcję członka komisji. O godzinie 1000 uczestników eliminacji powitały p. Jolanta Litniewska i p. Marzena Cieślak dyrektor i wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego.
Przewodnicząca Okręgowej Komisji p. dr Elżbieta Wierzbicka przedstawiła skład Komisji Okręgowej i zaprosiła uczestników do zajęcia wylosowanych miejsc. Przez następne 90 minut uczniowie rozwiązywali test składający się z pięciu rodzajów zadań, tematem przewodnim było „Żywienie u progu i schyłku życia”. Po obiedzie komisja zabrała się za sprawdzanie prac. Długi czas oczekiwania na wyniki zapełnił pokaz barmański przygotowany przez Wyższą Szkołę Barmanów i Somelierów w Warszawie. O godzinie 1600 poznaliśmy wyniki i kandydatów do etapu centralnego. Do domu wróciliśmy późnym wieczorem.