Kulinarne Mikołajki
We wtorek 6 grudnia klasa II technikum gastronomicznego w czasie zajęć praktycznych z procesów technologicznych w gastronomii przygotowała mikołajkowe potrawy. Uczennice miały za zadanie wybrać przepisy i przygotować wyjątkowe dania. Grupy tworzyły swoje potrawy z bardzo dużym zaangażowaniem. Efekty kulinarnej pracy stały się wspaniałym dopełnieniem dzisiejszego święta.
Podczas lekcji wykonane zostały następujące potrawy:
– carpaccio z orzechami
– zupa z kukurydzą, kurczakiem i papryczką
– papryki faszerowane kurczakiem i warzywami
– deser dnia z mango
– lasagne i orzeszki z kremem
– pudding czekoladowy z kaszą manną
– babeczki czekoladowe z lukrem
– filety z kurczakiem w panierce musztardowo serowej
– spaghetti bolognese
– lody z musem brzoskwiniowym i jarzynowym z bezami
– pierś zapiekana pod pieczarkami i sosem beszamelowym
– mini torciki bezowe
– tarta z kurczakiem i kurkami