Warsztaty cukiernicze
Pani Anna Budner nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w dniach 17-18 marca 2017r. uczestniczyła w warsztatach cukierniczych w Akademii tortownia.pl w Warszawie – Czekoladowe Petit Choux i torty z musami owocowym.
Dwudniowe intensywne szkolenie z cukiernictwa najwyższej jakości, prowadzone było przez Mistrzynię Cukiernictwa Bożenę Sikoń, kreatorkę smaku i dekoracji, mistrza cukiernictwa, absolwentkę wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych ( m.in. we Francji szkoła Lenotre w Paryżu, szkoła w Yssingeaux k/Lionu i Barcelonie), nauczycielkę i mentorkę wielu młodych polskich cukierników. Przez lata szefa cukierni hotelu Jan III Sobieski.
Prowadzone w Akademii cukierniczej szkolenia przebiegały w twórczej atmosferze, wypełnione aktywną pracą przy stole cukierniczym i "nasiąknięte" praktyczną wiedzą z nastawieniem indywidualnym do uczestnika.
Podczas szkolenia każdy przygotował prostokątny tort pomarańczowo-czekoladowy składający się z: blatu kakaowego biszkoptowo-tłuszczowego, musu z czekolady deserowej, karmelizowanych pomarańczy z dodatkiem imbiru i płatków migdałowych, musu pomarańczowego z dodatkiem skórki pomarańczowej.
Okrągły tort herbaciano-owocowy składający się z: kruchego ciasta jaśminowego, musu z karmelu i marakui, podbitej galaretki z musu z owoców egzotycznych, orzechowego blatu makaronikowego.
Petit Choux – francuski chrupiący ptyś kakaowy nadziewany czekoladowym kremem patissiere. Dekoracje z temperowanej czekolady.
Prace uczestników zostały bardzo wysoko ocenione przez mistrza p. Bożenę Sikoń. Otrzymanie dyplomów i degustacja deserów była najlepszą nagrodą po dwudniowym trudach i zmaganiach się z czekoladą, ciastami i musami, czyli rajem dla podniebienia.