Logo
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
w Białobrzegach
The replica rolex Day-Date watches would have provided Jaime with a lot of information in a compact package, which would have matched with the majority of his wardrobe, and would have been a keen indicator of the kind of king that he would have surely liked to have been had he not met his demise last episode.

WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY „Pasja smaków – owoce z polskich sadów”

27 kwietnia 2017

W dniu 26 kwietnia 2017 r. w Zespole Szkół Spożywczo – Hotelarskich w Radomiu odbył się finał wojewódzkiego KONKURSU KULINARNEGO „Pasja smaków – owoce z polskich sadów". W konkursie brali udział uczniowie szkół  z klasami o profilach gastronomicznych z województwa mazowieckiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych – klasa innowacja Zdrowie Sport Uroda – Paulina Pankowska i Paulina Woźniak.

Opiekunem był pan Karol Waszkiewicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych.

Dwuosobowe zespoły miały za zadanie  przygotować cztery porcje dań z filetu piersi indyczej z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Istotnym elementem dania miały być owoce z polskich sadów.

Nasze reprezentantki przygotowały: „Śliwkową roladę z indyka w sosie wiśniowym z kawiorem sferycznym podaną na rodzinnej ziemi”. W swojej pracy konkursowej ponadto wykorzystały owoce w następujący sposób:  gruszkę poddały karmelizacji oraz stworzyły piękny upieczony kwiat z plasterków jabłka. Dodatkowo zastosowały w swoim daniu elementy kuchni molekularnej (oznaczającej nietypowe wyko­rzy­sty­wa­nie zja­wi­sk fizycz­ny­ch i che­micz­ny­ch w kuch­ni przy zastosowaniu jedynie natu­ral­nych skład­ni­ków). Korzystając z jednej z metod tej nowoczesnej kuchni, uczennice zrobiły specjalny sferyczny kawior ze śliwek. Użyta technika opiera się na sferyfikacji – technologii pomagającej uzyskać różno smakowe żelowe kuleczki o płynnym wnętrzu. Efekt ten uzyskuje się dzięki dodaniu do płynnej esencji smakowej (np. soku ze śliwek) alginianu sodu (to pozbawiony smaku i barwy, łatwo pęczniejący dodatek żywnościowy otrzymywany z wodorostów wyrzucanych na brzeg Atlantyku. W obecności wapnia wiąże substancję poddawaną procesowi sferyfikacji i pozwala na uzyskanie charakterystycznej, lekko wyczuwalnej błonki otaczającej sferę), a następnie wlewaniu, kropelka po kropelce przyrządzonej mikstury do tzw. kąpieli wapniowej, składającej się z wody i chlorku wapnia (jego zadaniami są tężenie i stabilizacja, wykorzystywany jest również przy marynowaniu).

Konkurs miał na celu doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, wzbudzenie zainteresowań uczniów wykorzystaniem produktów regionalnych, zdrową rywalizację między uczniami, wymianę doświadczeń pomiędzy uczniami i nauczycielami zawodu, nawiązanie ścisłej współpracy z pracodawcami z szeroko pojętej branży gastronomicznej i spożywczej, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz współpraca  między szkołami i firmami branży gastronomicznej i spożywczej.

Reprezentujące naszą szkołę uczennice zostały wyróżnione przez jury konkursowe otrzymując specjalne vouchery do wykorzystania w radomskich restauracjach Laspezia i Kraft na łączną sumę w wysokości 350 zł. Dodatkowo wręczono im zaproszenia do odbycia stażu w tych restauracjach. 

BulgarianEnglishGermanHungarianMaltesePolishPortugueseUkrainian
Archiwum -miesiące
Statystyka odwiedzin
1032984
Wizyty dziś: 849
Wizyty wczoraj: 693
Wizyty w tym miesiącu: 16492
Wizyty w tym roku: 64192
Wszystkie wizyty: 1032984
Odsłony dziś: 9349
Wszystkie odsłony: 7775887
Użytkownicy on-line: 9

PARTNERZY SZKOŁY

https://zspbialobrzegi.edu.pl
KONTAKT
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
w Białobrzegach
ul. Żeromskiego 86
26-800 Białobrzegi
48 613 27 10
sekretariat@zspbialobrzegi.edu.pl
www.zspbialobrzegi.edu.pl
ZOBACZ
Copyright © 2021 Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Białobrzegach. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Skip to content https://zspbialobrzegi.edu.pl