WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY „Pasja smaków – owoce z polskich sadów”
W dniu 26 kwietnia 2017 r. w Zespole Szkół Spożywczo – Hotelarskich w Radomiu odbył się finał wojewódzkiego KONKURSU KULINARNEGO „Pasja smaków – owoce z polskich sadów". W konkursie brali udział uczniowie szkół z klasami o profilach gastronomicznych z województwa mazowieckiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych – klasa innowacja Zdrowie Sport Uroda – Paulina Pankowska i Paulina Woźniak.
Opiekunem był pan Karol Waszkiewicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Dwuosobowe zespoły miały za zadanie przygotować cztery porcje dań z filetu piersi indyczej z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Istotnym elementem dania miały być owoce z polskich sadów.
Nasze reprezentantki przygotowały: „Śliwkową roladę z indyka w sosie wiśniowym z kawiorem sferycznym podaną na rodzinnej ziemi”. W swojej pracy konkursowej ponadto wykorzystały owoce w następujący sposób: gruszkę poddały karmelizacji oraz stworzyły piękny upieczony kwiat z plasterków jabłka. Dodatkowo zastosowały w swoim daniu elementy kuchni molekularnej (oznaczającej nietypowe wykorzystywanie zjawisk fizycznych i chemicznych w kuchni przy zastosowaniu jedynie naturalnych składników). Korzystając z jednej z metod tej nowoczesnej kuchni, uczennice zrobiły specjalny sferyczny kawior ze śliwek. Użyta technika opiera się na sferyfikacji – technologii pomagającej uzyskać różno smakowe żelowe kuleczki o płynnym wnętrzu. Efekt ten uzyskuje się dzięki dodaniu do płynnej esencji smakowej (np. soku ze śliwek) alginianu sodu (to pozbawiony smaku i barwy, łatwo pęczniejący dodatek żywnościowy otrzymywany z wodorostów wyrzucanych na brzeg Atlantyku. W obecności wapnia wiąże substancję poddawaną procesowi sferyfikacji i pozwala na uzyskanie charakterystycznej, lekko wyczuwalnej błonki otaczającej sferę), a następnie wlewaniu, kropelka po kropelce przyrządzonej mikstury do tzw. kąpieli wapniowej, składającej się z wody i chlorku wapnia (jego zadaniami są tężenie i stabilizacja, wykorzystywany jest również przy marynowaniu).
Konkurs miał na celu doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, wzbudzenie zainteresowań uczniów wykorzystaniem produktów regionalnych, zdrową rywalizację między uczniami, wymianę doświadczeń pomiędzy uczniami i nauczycielami zawodu, nawiązanie ścisłej współpracy z pracodawcami z szeroko pojętej branży gastronomicznej i spożywczej, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz współpraca między szkołami i firmami branży gastronomicznej i spożywczej.
Reprezentujące naszą szkołę uczennice zostały wyróżnione przez jury konkursowe otrzymując specjalne vouchery do wykorzystania w radomskich restauracjach Laspezia i Kraft na łączną sumę w wysokości 350 zł. Dodatkowo wręczono im zaproszenia do odbycia stażu w tych restauracjach.