Warsztaty kulinarne z Mikołajem Królem, uczestnikiem programu „Hell’s Kitchen”
W piątek, 22 września uczniowie klasy pierwszej technikum żywienia i usług gastronomicznych – innowacja Zdrowie Sport Uroda wzięli udział w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez Mikołaja Króla, który znalazł się w najlepszej trójce programu „Hell’s Kitchen”, emitowanego w Polsacie.
W szóstej edycji znanego programu telewizyjnego „Piekielna Kuchnia” widzowie mogli obserwować zmagania 16 uczestników, wyłonionych w trakcie castingów z grona ponad dwóch tysięcy osób. Nasz gość dotrwał prawie do końca i pożegnał się z programem tuż przed finałem. Podczas lekcji uczniowie chętnie pytali go o program i życie zawodowe. Mikołaj ciekawie i szczegółowo opowiadał o sobie i pracy kucharza w znanej radomskiej restauracji hotelowej.
Uczniowie pierwszej klasy technikum, którzy są dopiero na początku swojego kształcenia w dziedzinie sztuki kulinarnej, mieli możliwość w trakcie warsztatów przygotować danie pod okiem osoby, która odniosła duży sukces w jednym z najtrudniejszych programów kulinarnych emitowanych w polskiej telewizji. Dzięki temu spotkaniu lekcje w tym dniu z procesów technologicznych w gastronomii stały się niezwykłą zachętą do pilnej nauki i rozwijania swoich talentów już teraz. Uczestnicy warsztatów mieli za zadanie zrobić prostą potrawę: burger wołowy z karmelizowaną cebulą i surówką coleslaw. Uczniowie wzorowo pracowali w czteroosobowych zespołach i spisali się na medal, co nie uszło uwadze prowadzącego warsztaty Mikołaja i nauczycieli przedmiotów zawodowych: Panu Karolowi Waszkiewicz i Pani Ewie Becz. Na koniec zajęć zrobiono wspólne pamiątkowe zdjęcie. Mamy nadzieję, że podczas czteroletniej nauki w naszej szkole czeka nas wiele równie ciekawych spotkań.