PASJA SMAKÓW – ŚWIĘTUJEMY Z UŁANAMI PRZY POTRAWACH Z GĘSINY- konkurs kulinarny

Uwrażliwiając młodzież na wydarzenia historyczne i utrwalenie piękna czasu w potrawach minionego stulecia Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu zorganizował konkurs kulinarny. Składał się  on z dwóch etapów - pierwszy: nadesłanie zgłoszenia i receptury z jej dokładnym opisem produkcyjnym oraz zdjęciem wykonanej potrawy- zakwalifikowanie zespołu do finału - etap drugi: wykonanie potrawy odzwierciedlającej  stare  receptury  kuchni polskiej, wykonanie czterech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem składnika obowiązującego jakim była pierś z gęsi, korzeń pietruszki oraz innego surowca pochodzenia krajowego. 

 Nasi uczniowie z klasy II TŻH Marcin Pasek i Mateusz Michalak zakwalifikowali się do II etapu konkursu wojewódzkiego i reprezentowali naszą szkołę.

Chłopcy przygotowali Pierś z gęsi marynowaną w cydrze na pietruszkowym sianie z sosem miętowo- pietruszkowym z dodatkiem karmelizowanej marchewki. Jurorami byli szefowie  renomowanych restauracji  m.in. w- Ce Master Szef Michał Fabiszewski.

Konkursowi  przewodniczył dyrektor szkoły  Radosław Starczewski który podkreślił znaczenie zawodu kucharza na rynku pracy. Nasi „ kucharze” Mateusz i Marcin dostali wyróżnienie (niewiele brakowało do podium). Bardzo pozytywnie zostali ocenieni przez szefa Fabiszewskiego za pomysłowość dania i podanie (jako jedyny zespół danie zostało zaserwowane na drewnianych deskach), "bo przecież ułani nie jedli na srebrnych zastawach" tłumaczył nasz uczeń. Uczniowie otrzymali wiele cennych wskazówek na przyszłość, zapoznali się z  kolegami „po fachu”, wymieniali doświadczeniem i już planują udział w nowych konkursach gastronomicznych.

 

EnglishGermanHungarianPolishPortugueseRussian
Laureat Godła
Partnerzy Szkoły