Szkolenia dla nauczycieli przedmiotów hotelarskich i gastronomicznych
W czasie tegorocznych wakacji odbyły się szkolenia dla nauczycieli przedmiotów hotelarskich i gastronomicznych. W projekcie, współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, pt.„Profesjonalny nauczyciel”, wzięły udział również nauczycielki z naszej szkoły: p. E. Becz, M. Nowak, M. Tomczyńska, A. Budner, M. Szarpak, K. Telbuch i Ż. Szulik.
Praktyki zawodowe z zakresu obsługi konsumenta w gastronomii odbyły się w Hotelu Narvil **** w Serocku. Hotel Narvil Conference & Spa to miejsce wyjątkowe, stanowiące połączenie eleganckiego hotelu, nowoczesnego centrum konferencyjnego i ekskluzywnego Spa.
Wszyscy uczestnicy projektu mieli możliwość przyjrzenia się, jak wygląda praca zawodowa w obiekcie hotelarsko-gastronomicznym, podniesienia swoich kwalifikacji oraz nabycia nowych umiejętności, ponieważ przebywali w hotelu przede wszystkim jako praktykanci, zgłębiając tajniki branży hotelarsko-gastronomicznej poprzez pracę w recepcji, przy obsłudze konferencji oraz na sali konsumenckiej restauracji Aruana. To ekskluzywna restauracja a’la carte, prowadzona przez wybitnego szefa kuchni – Witka Iwańskiego, znanego z programu telewizyjnego „Przez żołądek do serca”, prowadzonego razem z panią Ewą Wachowicz, która pod koniec lipca również odwiedziła hotel Narvil i niektórzy z uczestników mieli okazję się z nią spotkać. Menu restauracji hotelowej oparte jest o regionalne produkty najwyższej jakości i odzwierciedla również sezonowość w ich dostępności. Specjalnością Restauracji Aruana jest nowoczesna kuchnia polska – tradycyjny smak podany w nowej, intrygującej odsłonie, o czym uczestnicy mogli się sami przekonać.
W czasie projektu odbyło się także szkolenie prowadzone przez pana Jerzego Czaplę, ambasadora w Polsce i Europie Środkowej Marki Weasel Coffee – Kopi Luwak, uważanej za najdroższą i najlepszą kawę na świecie.
Praktyki odbyte w hotelu Narvil okazały się cennym doświadczeniem zawodowym, dającym możliwość pogłębienia i wzbogacenia wiedzy oraz umiejętności. Był to czas jak najlepiej wykorzystany.