Aktualności

 

 

 

 

 

 

LET’S SALVAGE FROM OBLIVION – OCALMY OD ZAPOMNIENIA
 


Warsztaty kulinarne z zaproszonym gościem
28 marca 2019r.

W ramach projektu Erasmus+ „Ocalmy od zapomnienia” w dniu 28.03.2019 r. zorganizowano w naszej szkole warsztaty kulinarne z zaproszonym gościem – pasjonatem kuchni regionalnej, osiemdziesięcioletnią Panią Cecylią Puk, która gotując w szkolnej pracowni gastronomicznej opowiadała młodzieży własne wspomnienia z jej młodzieńczych lat dotyczące życia, kuchni, kultury jedzenia, ubioru i obyczajów. Uczniowie pod jej kierunkiem przyrządzili tradycyjne, zapomniane danie z buraków cukrowych i kaszy jaglanej, zwane Sójką. To wielopokoleniowe spotkanie przebiegało w miłej atmosferze i było owocne dla obu stron.
 

 


WARSZTATY KULINARNE – LET’S SALVAGE FROM OBLIVION
21 marca 2019r.

 

W dniu 21 marca 2019 roku odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu Erasmus+ „Ocalmy od zapomnienia” realizowanego w naszej szkole. Uczniowie z pomocą nauczycieli ugotowali sześć polskich, tradycyjnych potraw regionalnych:

- Pazibroda

- Kapusta owarzana

- Zupa prykiel

- Zupa chlebowa

- Kluski kładziochy

- Zalewajka na kwaszonej kapuście

Przepisy na te potrawy uczniowie spisali na podstawie wywiadów i rozmów wielopokoleniowych z rodzicami, dziadkami i starszymi osobami do których udało im się dotrzeć. Jak się okazało były to dania ich dzieciństwa, a obecnie są już mniej popularne, czy nawet nieznane najmłodszym pokoleniom. Dzięki warsztatom kulinarnym zorganizowanym w naszej szkole, uczniowie mieli możliwość spróbować tak smaczne i apetyczne potrawy zaliczane do naszego dziedzictwa kulturowego, a tym samym ocalić je od zapomnienia. Młodzież próbując powiedziała: „myślałam, że to nie będzie mi smakować, a jest dobre”, „proste, a przepyszne”, „w sobotę ugotuje w domu, fajny smak”, „wyśmienite i aromatyczne, będę je częściej gotować dla całej rodziny”.

Przepisy zostały spisane do przygotowywanej przez nas książki kulinarnej w ramach współpracy szkół z Bułgarią i Portugalią, po czym zostaną przekazane naszym partnerom w ramach realizacji projektu „Ocalmy od zapomnienia”.

 


 

Losowanie przepisów na oryginalne potrawy regionalne
19 marca 2019r.

W dniu 19.03.2019 odbyło się losowanie przepisów na oryginalne potrawy regionalne, które zostały zgromadzone przez uczniów zaangażowanych w projekt Erasmus+ „Ocalmy od zapomnienia”, na podstawie rozmów ze starszymi członkami wielopokoleniowych rodzin. Dodatkowo młodzież została podzielona na czteroosobowe grupy, które wezmą udział w zaplanowanych warsztatach kulinarnych w naszej szkole. 
 

 


Lista osób zakwalifikowanych do udziału w projekcie „Ocalmy od zapomnienia”
11 marca 2019

W związku z zakończeniem rekrutacji do projektu „Ocalmy od zapomnienia” realizowanego w naszej szkole we współpracy ze szkołami z Bułgarii – Profesionalna Gimnazja po Targovia i Restorantyorstvo i Portugalii – Esprominho w terminie od 17 grudnia 2018 do 16 grudnia 2020 współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach programu Erasmus+ podajemy listę uczniów zakwalifikowanych do udziału w projekcie w załączniku.

 


 


Spotkanie informacyjne dla uczniów zakwalifikowanych do projektu „Ocalmy od zapomnienia”
27 lutego 2019r.

W dniu 27 lutego 2019 odbyło się spotkanie informacyjne dla uczniów zakwalifikowanych do projektu „Ocalmy od zapomnienia” realizowanego w naszej szkole.  Młodzież została zapoznana z zasadami uczestnictwa w projekcie, planowanymi warsztatami kulinarnymi i tanecznymi, terminami spotkań. Szczegółowo omówiono sposób rekrutacji do mobilności w ramach projektu Erasmus+.
 

 


Spotkanie wielopokoleniowe w ramach projektu „Ocalmy od zapomnienia”
20 lutego 2019


W ramach projektu „Ocalmy od zapomnienia” dnia 20 lutego 2019 roku o godzinie 11.00 w budynku Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Białobrzegach miało miejsce wyjątkowe spotkanie. Na wymianę doświadczeń międzypokoleniowych przybyły wielopokoleniowe rodziny; babcie, dziadkowie, rodzice i wnuczęta. Spotkanie to było doskonałą okazją do tego, by młodzież dowiedziała się od swoich, i nie tylko, rodziców i dziadków o tym jak w przeszłości spędzano wolny czas, np. poprzez organizowane „potańcówki”. Jaka królowała moda, zwłaszcza w damskich strojach i jakie tańce wykonywano najczęściej. Ogromną ciekawość wśród słuchaczy wzbudziły opowieści o kuchni, co najchętniej przyrządzano i jakie potrawy dominowały. Młode pokolenie dopytywało o potrawy gotowane na szczególne okazje, jak święta lub uroczystości rodzinne.

Wiele lat różnicy między uczestnikami spotkania, ale jeszcze więcej wspólnych tematów do rozmów! To było bardzo owocne spotkanie, które upłynęło w wyjątkowo miłej atmosferze.
 

EnglishGermanHungarianPolishPortugueseRussian
Laureat Godła
Partnerzy Szkoły
Na górę strony