Logo
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
w Białobrzegach
The replica rolex Day-Date watches would have provided Jaime with a lot of information in a compact package, which would have matched with the majority of his wardrobe, and would have been a keen indicator of the kind of king that he would have surely liked to have been had he not met his demise last episode.

Pracownia gastronomiczna

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje uczniów do świadczenia usług gastronomicznych oraz cateringowych. Dotyczą one planowania żywienia, sporządzania potraw, jak również organizacji przyjęć i usług cateringowych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się bardzo dynamicznie. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest nowym i bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy w Polsce, a także w krajach Unii Europejskiej.

Kwalifikacje zawodowe:

Po zdaniu egzaminu zdobędziesz kwalifikacje:

HGT.02. Sporządzanie potraw i napojów
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
− sporządzać receptury i kalkulację potraw i napojów,
− sporządzać rozchody magazynowe surowców i kosztorysy usług gastronomicznych,
− stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym,
− stosować systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
− kontrolować procesy w produkcji gastronomicznej i je dokumentować,
− dokonywać oceny towaroznawczej/organoleptycznej żywności i rozróżniać metody jej utrwalania,
− dobierać i stosować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do procesów technologicznych w gastronomii,
− planować jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia,
− określać przemiany składników odżywczych, zachodzących w organizmie człowieka,
− stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia,
− planować produkcję gastronomiczną i obliczać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty,
− sporządzać rozliczenia finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych,
− sporządzać karty menu z uwzględnieniem informacji dotyczących wartości odżywczej potraw, alergenów i cen,
− zastosować i oceniać działania związane z promocją usług gastronomicznych i cateringowych,
− stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej,
− wykazać się kreatywnością w działaniach i otwartością na wiedzę zawodową,
− przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii,
− udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w sytuacjach zagrożenia zdrowia i życia,
− organizować i udoskonalać pracę zespołu oraz wykorzystywać programy komputerowe w realizacji zadań.


WYDARZENIA GASTRONOMICZNE:


Warsztaty cukiernicze 

W dniu 13 marca 2024r. odbyły się warsztaty cukiernicze, które poprowadziła nasza absolwentka technikum żywienia i usług gastronomicznych Natalia Neska, pracująca obecnie w Pałacu Mała Wieś, w hotelowej cukierni. Natalia Neska będąc jeszcze uczennicą naszej szkoły wyróżniała się wybitnymi umiejętnościami cukierniczymi. W 2020 r. była jedną z 8 najlepszych młodych cukierników zakwalifikowanych do Eliminacji Krajowych WorldSkills Poland 2020 – konkurencja Cukiernictwo na Międzynarodowych Targach Poznańskich, podczas których Natalia znakomicie poradziła sobie z zadaniami konkursowymi tworząc gorące i zimne słodkie przysmaki, wykazując się niesamowitym talentem i kreatywnością w branży cukierniczej. Bardzo się cieszymy, że mogliśmy ponownie podziwiać umiejętności Natalii podczas prowadzonych przez Nią warsztatów cukierniczych, które odbyły się w naszej szkole. Dzięki nim dziewięć uczennic klas gastronomicznych zdobyły wiedzę na temat deserów i ich składowych,  a także mogły pod okiem doświadczonej  koleżanki przygotować pyszne monodesery z musem waniliowym i maliną, cakesicles z masłem orzechowym oraz praliny z nadzieniem pistacjowym, malinowym i rumowym. Dziękujemy Dyrekcji, Radzie Rodziców, a przede wszystkim Natalii Nesce za możliwość zdobycia nowych umiejętności i cennej wiedzy.


Przedświąteczne warsztaty dla przedszkolaków 

W dniu 13 marca Pan Karol Waszkiewicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych oraz  uczennice z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych odpowiedzieli na zaproszenie zaprzyjaźnionego Publicznego Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Białobrzegach i przeprowadzili warsztaty z pieczenia oraz dekorowania wielkanocnych babeczek z ciasta piaskowego.


Piernikowe warsztaty gastronomiczne 

W dniu 7 grudnia 2023r. w naszej szkole mieliśmy wyjątkowych gości. Odwiedziła nas grupa przedszkolaków z zaprzyjaźnionego przedszkola im. Kubusia Puchatka w Białobrzegach. Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia dzieci wspólnie z uczniami z grupy hotelarzy z klasy 2 THR upiekli i pięknie udekorowali duże ilości pierniczków. Ubrani byli w fartuszki jak przystało na prawdziwych kucharzy. Praca aż paliła im się w rękach! Każdy z naszych gości był zachwycony a uśmiechy nie schodziły im z twarzy. Po ciężkim wysiłku nastąpiła nagroda w postaci pierniczkowego drugiego śniadania.


Świąteczne warsztaty w przedszkolu 14 grudnia 2023 

W 12 grudnia 2023r. w Publicznym Przedszkolu nr 2 im. Kubusia Puchatka w Białobrzegach uczennice klasy trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z Panem Karolem Waszkiewiczem – nauczycielem przedmiotów zawodowych przeprowadzili dla najmłodszych warsztaty świąteczne, których tematem były drożdżowe  gwiazdy bożonarodzeniowe.


Olimpiada Wiedzy o Żywieniu 

W dniu 1 grudnia 2023r. 2 uczennice z klasy 5 TŻEp- Aleksandra Dąbrowska i Marta Miazga uczestniczyły w okręgowym etapie Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, który odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie. Rozwiązywały zadanie praktyczne. 


III miejsce i medale w finale Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja Smaku”  

W dniu 23 listopada 2023 Izabela Bąk z klasy 3 TŻ i Konrad Batur z klasy 5 TŻE zaprezentowali swoje umiejętności w finale Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja Smaku”, który odbył się w Radomiu. Zadaniem uczniów było przygotowanie potraw wysokobiałkowych, dania zasadniczego z wykorzystaniem surowej szynki i warzyw kiszonych oraz deseru z serkiem mascarpone i orzechami. Poziom zawodników był wysoki i wyrównany. Wróciliśmy z medalami, dyplomami, nagrodami a dodatkowo Konrad Batur z pucharem za zdobycie 3 miejsca. Czujemy ogromną satysfakcję, że udało nam się pokonać konkurencję i dostać się do finałowej rozgrywki. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom.


Warsztaty dla młodych cukierników 

W dniu 22 listopada 2023r. uczennice klasy 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami poprowadziły w pracowni szkolnej warsztaty dla starszaków z Publicznego Przedszkola nr 2 im. Kubusia Puchatka. Dzieci pod opieką starszych koleżanek wałkowały ciasto, wycinały, piekły oraz dekorowały ciasteczka w jesiennych kształtach. Dziękujemy za odwiedziny i cenne doświadczenie.


Akcja ,,Chemia chroni czy zatruwa środowisko”   

13 listopada 2023r. grupa gastronomiczna z klasy 5 TŻEp, realizująca chemię w zakresie rozszerzonym, przeprowadziła akcję mającą na celu uświadomienie, że stosując substancje powstałe z produktów obecnych w każdym gospodarstwie domowym można uzyskać zadawalające efekty kosmetyczne, ekologiczne środki ochrony roślin, czy czyszczące oraz warzywa bez pestycydów.


Olimpiada Wiedzy o Żywieniu 20 października 2023

W środę 18.10.2023r. odbyły się szkolne eliminacje Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. 30 uczniów z klasy 4 TŻ i 5 TŻEp postanowiło sprawdzić swoje umiejętności z zakresu żywienia i gastronomii. Dziękujemy wszystkim uczniom za udział w konkursie. Dwie osoby z klasy 5 TŻEp-Marta Miazga i Aleksandra Dąbrowska zakwalifikowały się do etapu okręgowego, który odbędzie się w Warszawie. Serdecznie gratulujemy.


Rok szkolny 2022/2023

Dzień Pracownika Socjalnego 23 listopada 2022 

W dniu 21 listopada 2022 mieliśmy zaszczyt uświetnić swoimi wybornymi wypiekami uroczyste spotkanie z okazji Dnia Pracownika Socjalnego zorganizowanego przez Starostwo Powiatowe i Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Białobrzegach. Młodzież Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Stanisława Staszica w eleganckich strojach serwowała własnoręcznie przygotowane łakocie oraz kawę i herbatę zgromadzonym gościom. Przygotowane wypieki cieszyły się uznaniem uczestników spotkania.


Drugi tydzień praktyk z Akredytacją Erasmusa na słonecznej wyspie Fuerteventura

19 listopada 2022 

Buenos días! 🇮🇨 Drugi tydzień naszych praktyk dobiega końca 😥
Rozpoczęłyśmy go wypoczęte po emocjonującym weekendzie🌋 Do pracy wróciłyśmy uśmiechnięte 😃 ale też trochę smutne 😔 wiedząc, że to niestety ostatni tydzień naszych praktyk zagranicznych na tej rajskiej wyspie 🏖️ 🌴🌵🌅  Nie odebrało nam to jednak chęci do pracy, więc radośnie przywitałyśmy się z już nam znanymi współpracownikami 🤩🥰 Z coraz większą wprawą wykonujemy powierzone nam zadania 🖥️🏋️ Te, które na początku wydawały nam się trudne, teraz wykonujemy z łatwością 💪😎 Każdego dnia w pracy doświadczamy tego, jacy Hiszpanie są mili i śmieszni 🤣 poznałyśmy „na własnej skórze”, że to prawda 😀 Już wiemy, że prace wykonuje się przyjemniej, kiedy się śpiewa i tańczy 🕺💃 Wiemy także, że podłoga w kuchni jest śliska i…zdradliwa 😲🤪 Nasi współpracownicy poduczyli nas troszkę języka hiszpańskiego, dzięki czemu następny przyjazd na tą piękną wyspę będzie łatwiejszy 🥳😎 Czas wolny po pracy staramy się spędzać  aktywnie, głównie kąpiąc się w basenie 🏊‍♀️🤽🏄  lub spacerując, dzięki czemu  poznałyśmy wiele urzekających zakątków słonecznego Corralejo 🫠 Zajrzałyśmy prawie do każdego 'kuszącego’ sklepiku z suvenirami, z przemiłą, życzliwą obsługą, gdzie kupiłyśmy wiele pamiątek 🤩🥰 A wieczorami były też wspólne rozmowy do późna i dzielenie się przezabawnymi i ciekawymi wrażeniami z pracy🤑😅 Zmęczone 😴 ale zadowolone z pobytu 😄 kładziemy się spać, nie mogąc doczekać się każdego kolejnego wspaniałego dnia w pracy 🤗 Niestety, wszystko co dobre, szybko się kończy i nasz wyjazd na rajską, słoneczną wyspę –  Fuerteventurę🏖️ 🌴🌵🌞 powoli dobiega końca 😥 Jesteśmy bogatsze o nowe, niesamowite doświadczenia, pewne że wrócimy do Polski z cennymi umiejętnościami i niezapomnianymi wrażeniami 🌞😁 Czeka nas jeszcze pożegnanie z naszymi wspaniałymi współpracownikami 😔💔 ale o tym w kolejnym poście 😉 Adiós! 🤠
 
Akredytacja Erasmusa 🇪🇺
Technik Hotelarstwa i Technik Żywienia ❤️
 

Buenos Días! 🇮🇨

13 listopada 2022 

Za nami pierwszy tydzień naszych praktyk zagranicznych w słonecznym Corralejo 🌞🏖️🌴
Pierwszy dzień minął wszystkim bardzo przyjemnie 🥰 zapoznałyśmy się z naszymi pracodawcami, zwiedziłyśmy miejsce pracy oraz poznałyśmy współpracowników. Wszyscy okazali się być niezwykle pomocni i uprzejmi, potwierdzając tym samym stereotypowe wyobrażenie o Hiszpanach 😍❤️ Wieczorem odbyło się spotkanie ewaluacyjne z naszymi opiekunkami, na którym każda z nas opowiadała o swoich wrażeniach i zabawnych sytuacjach, które wydarzyły się w pracy 😁😎 Na przykład kiedy kucharz chciał zaprezentować nam obsługę blendera na niepodłączonym urządzeniu 😅 czy to, że potrafią oni tańczyć i śpiewać podczas gotowania🕺 😲🤪 Część z nas miała okazję już w pierwszych dniach praktyk poznać wiele zwrotów w języku hiszpańskim oraz spróbować regionalnych potraw🧑‍🍳 W naszej pracy uzupełniamy wyposażenie magazynów ze środkami do utrzymania czystości, dbamy o porządek w pokojach gości hotelowych, układamy grafiki, przygotowujemy potrawy, zajmujemy się ich ekspedycją,  kelnerujemy i poznajemy pracę na stanowisku barmana 😊 Z każdym kolejnym dniem czujemy się coraz swobodniej posługując się j. hiszpańskim i angielskim ☺️ Poznajemy wiele zwyczajów panujących w tutejszej kuchni, uczymy się przygotowywać potrawy regionalne i dania różnych kuchni z całego świata 😋🧑‍🍳 W pracy jako gastronomiczki oraz hotelarki spisujemy się tak dobrze, że dostajemy również pochwały od gości hotelowych, zachwycają się naszą pracowitością, starannością 💪a także naszym ubiorem 🥰☺️ Przed nami weekend, o którym dowiecie się więcej już w krótce 💃🏄 Pełne zachwytu czekamy, co przyniesie nam kolejny tydzień i jakie nowe ciekawe historie będziemy miały do opowiedzenia 😎
Z gorącej Fuerteventury pozdrawia Technik Hotelarstwa i Technik Żywienia ❤️ Adiós! 😘
Akredytacja ERASMUSA 🇪🇺
 

 


Praktyka zawodowa Akredytacji Erasmusa:

weekend wycieczek kulturowych na wyspie Fuerteventura

Hola!! 🇮🇨Drugi i niestety ostatni weekend naszego pobytu na słonecznej wyspie 🏖️🌞 rozpoczęłyśmy wyprawą na wygasły wulkan Calderon Hondo🌋🔥Mimo ciężkiej trasy na górę nikt nie tracił zapału do dalszej drogi. Jednak nie ukrywamy, że wszystkie odetchnęłyśmy z ulgą, gdy postawiłyśmy krok na szczycie wulkanu 🌋 gdzie mogłyśmy usiąść i zrelaksować się podziwiając piękne widoki. Na południu zobaczyłyśmy miasteczko Lajares, w kierunku północnym odległy ocean oraz południowe wybrzeże Lanzarote, na zachodzie El Corolli, a na wschodzie wzniesienia oraz wydmy Corralejo 🧘💪 Gdy odpoczywałyśmy podeszły do nas małe stworzenia – wiewiórki🐿️ które zamieszkują wnętrze góry. Mimo, że są to dzikie zwierzęta, wcale nie są one takie nieśmiałe i groźne jak mogłoby się wydawać, ponieważ z chęcią zaczepiają turystów prosząc o pożywienie i wodę🥜🍶 (niestety są one postrzegane tu za szkodniki 😔 dlatego nie wolno ich dokarmiać). Po zejściu ze szczytu 🌄🌫️ zajrzałyśmy do opuszczonej chatki, która została zbudowana z pozostałości po lawie.

Cała trasa w obie strony zajęła nam około 2 godziny. Z racji, że jest to teren piaszczysty i suchy 🏜️ wróciłyśmy do hotelu całe w pomarańczowym kurzu, ale ogromnie zadowolone z wyprawy i wszystkiego co mogłyśmy zobaczyć na własne oczy 👀🧐 ☀️ Po pysznym obiedzie, który już na nas czekał w hotelu 🍲 miałyśmy czas dla siebie i większość z nas wybrała się na basen, bo było bardzo gorąco 🌅 🏊 Pełne energii 'rozkręciłyśmy’ mecz piłki ręcznej w wodzie 🏐 z gośćmi hotelowymi z innych krajów – głównie Brytyjczykami i Hiszpanami 🤽 🌍

W niedzielę rano wskoczyłyśmy do autobusu 🚌 który zabrał nas na wydmy – Dunas de Corralejo 🏖️ na których odbywał się festiwal kolorowych latawców z dużymi postaciami tańczącymi z wiatrem (smoki, ośmiornice, kałamarnice, olbrzymie, romantyczne serca … ❤️ 💨 🪁), dzięki czemu park przyrody Corralejo był jeszcze bardziej imponujący. Była to dobra okazja, aby cieszyć nasze oczy ogromnymi, piaszczystymi łachami, wydmami, promieniującym słońcem i widokiem na park przyrody Islote de Lobos. Zakosztowałyśmy też kąpieli w ciepłym, turkusowym oceanie 🌊 

Popołudnie spędziłyśmy relaksując się w basenie, a później spacerując po centrum Corralejo 🤍💙💛 Możemy stwierdzić, że były to jedne z najlepszych wycieczek, które odbyłyśmy na słonecznej wyspie Fuerteventura.  Tak właśnie minął nasz weekend wycieczek kulturowych, a teraz pora zacząć kolejny tydzień pracy!!🤌  Te veo pronto!

Technik Hotelarstwa i Technik Żywienia
Akredytacja ERASMUSA 🇪🇺


Praktyki zagraniczne na Wyspach Kanaryjskich w ramach Akredytacji ERASMUSA

7 listopada 2022 

Hola amigos! 🇮🇨 4-tego listopada rozpoczęła się nasza podróż na jedną z piękniejszych Wysp Kanaryjskich – Fuerteventurę 🏝️🌺🍍🌴 Już o 7 rano przed szkołą stałyśmy w gotowości do wyjazdu, wszystkie zadowolone z niecierpliwością czekałyśmy na przyjazd naszego busika 🚐 do którego z uśmiechami na twarzach wsiadłyśmy 😃😁 i wyruszyłyśmy w podróż na lotnisko Chopina w Warszawie ✈️ Lot był bardzo długi – ponad 5 godzin, ale szybko nam minął ☺️ Wylądowałyśmy o 15:30 czasu lokalnego 🛬 i od razu szok 😲 – zostawiłyśmy zimną i deszczową Polskę 🌬️☔ a przywitałyśmy słoneczną i gorącą Fuerteventurę 🌞🫠 Kiedy z lotniska odebrał nas busik, pojechałyśmy do naszego hotelu – Arena Beach 🏨 a przy okazji odwiedziłyśmy także hotel, w którym niektóre z nas będą odbywać praktyki 😍 Przesympatyczny recepcjonista powitał nas życzliwie, założył na ręce opaski 'all inclusive’, więc wiemy, że niczego nam tutaj nie zabraknie 🥳 🤩

Po rozpakowaniu walizek wybrałyśmy się na pyszną kolację🚶‍♀️🥙🥘 🥗🍯Potem przeszłyśmy się po całym kompleksie hotelowym, żeby zapoznać się z naszym miejscem pobytu i jednocześnie miejscem pracy 😇 O godz. 21:30 odbyło się zebranie organizacyjne, na którym omówiłyśmy wszystkie ważne, jak i te mniej ważne kwestie – więc teraz jesteśmy przygotowane na wszystko 😎💪 Po zebraniu zmęczone po podróży udałyśmy się do naszych pokoi, jednocześnie podekscytowane każdym kolejnym dniem w Corralejo 🥳

Bardzo fajnie się złożyło, że przyjechałyśmy w piątek, bo mamy czas na zaaklimatyzowanie się w sobotę i niedzielę i 'naładowanie naszych baterii słonecznych’ przed pierwszym tygodniem pracy w hotelach 🤳😁 Następnego dnia rano czekało na nas wyśmienite śniadanie w stylu szwedzkiego bufetu 🍳🥞🥨🍍🥝 i od razu szok 😲 – wszyscy się uśmiechają, są uprzejmi i życzliwi 🥰 Kelner, gdy zauważył nasze zawahanie, od razu do nas podszedł i zapytał w czym może pomóc – najpierw po angielsku, potem po hiszpańsku i okazało się, że mówi również biegle w języku polskim 🇵🇱 😍 Zaimponowało to nam i utwierdziło w przekonaniu, że warto uczyć się języków obcych🫅

🧑‍🏫 Niektóre z nas, tuż po śniadaniu wskoczyły do basenu, +25 stopni 🏊🤽 a reszta postanowiła zwiedzać okolice naszego hotelu 🧍🕺🌴🌺 W międzyczasie zrobiłyśmy sobie przerwę od pływania na obiad 🍟🍲🫕🥗 Cały dzień spędziłyśmy odpoczywając i przygotowując się na praktyki, które zaczynamy już od poniedziałku 😀 Cały czas obserwujemy kelnerów, kucharzy, recepcjonistów i osoby obsługujące pokoje, żeby poczuć od nich moc 💪 Niedziela – kolejny wolny dzień na ładowanie baterii ❤️🔥Basen, plażowanie, spacery po cudownym Corralejo, wypad nad ocean, podziwianie surferów, basen i znowu….. bajeczny świat i południowy klimat 🥰 A w poniedziałek? No cóż troszkę stresu jest, tylko troszkę… 😉☺️ Ale o tym powiemy już w następnym poście. Adiós! 🤠🌴🌵

Akredytacja ERASMUSA 🇪🇺
Technik Hotelarstwa i Technik Żywienia


Wyniki etapu szkolnego XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu

W dniu 18 października uczniowie klas gastronomicznych przystąpili do szkolnego etapu XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, której tematem przewodnim są „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu.” Olimpiada Wiedzy o Żywieniu stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspokajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym. Podczas pierwszego etapu rywalizacji najlepszymi uczniami okazali się Sebastian Zgiep i Karolina Maciak z klasy 4 TŻH, którzy będą reprezentować naszą szkołę podczas kolejnego etapu okręgowego w Warszawie.


Dzień Jabłka w szkolnej pracowni gastronomicznej

28 września w szkole obchodzony był Dzień Jabłka. Społeczność szkolna mogła przekonać się o prozdrowotnej wartości odżywczej i smakowej tego owocu, a uczniowie klas gastronomicznych podczas lekcji dzień wcześniej przygotowywali ciekawą potrawę z jabłkiem w roli głównej. Uczniowie umyli także jabłka rozdawane dzień później w szkole.  Klasa 2 TŻ wraz z nauczycielami włączyła się w akcję świętowania prozdrowotnych walorów jabłek i podczas lekcji z przygotowywania i wydawania dań sporządzili bardzo smaczny deser: tartę jabłkową.  Uczniowie przygotowali potrawę cieszącą oprócz zmysłu smaku, także pozostałe inne w tym wzroku i zapachu.  Przekonali się o tym także inni uczniowie w szkole czując tego dnia piękny aromat cynamonu zmieszany wraz z pieczonym kruchym ciastem.

Zachęcamy także Was do obejrzenia zdjęć z przygotowanych potraw. Dla miłośników kuchennych inspiracji podajemy także przepis kulinarny na ten smaczny deser.

Przepis: Krucha tarta z jabłkami:

SKŁADNIKI:

 CIASTO KRUCHE:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła (zimnego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 1 jajko
  • 40 ml zimnej wody

NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek odmiany reneta lub antonówka, papierówka
  • 40 ml soku z cytryny
  • 60 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 laska wanilii

SYROP:

  • 30 ml wody
  • 60 g cukru
  • Cynamon

PRZYGOTOWANIE

CIASTO KRUCHE

  • Zrobić wgłębienie w mące, włożyć w nie pokrojone na kawałeczki masło, wsypać cukier puder i wbić jajko. Palcami rozcierać masło z mąką lub za pomocą mieszadła miksera, aż powstanie drobna kruszonka i składniki zaczną się ze sobą łączyć w gładkie ciasto. Wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do lodówki.
  • Przygotować formę na tartę o średnicy 24 – 26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem jeśli taką mamy). Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.

NADZIENIE

  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze plasterki i włożyć je do garnka (w sumie ma być odłożonych 1/3 wszystkich jabłek). Z odłożonych jabłek zrobimy mus, który wyłożymy na kruchy spód.
  • Do jabłek w garnku dodać sok z cytryny, masło i miód oraz przekrojoną laskę wanilii, wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Całość zagotować. Mieszając co chwilę gotować przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Na koniec wyjąć laskę wanilii, jabłka rozgnieść praską na mus. Ostudzić przed wyłożeniem na ciasto.

PIECZENIE

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyjąć formę z ciastem z lodówki, spód podziurkować widelcem. Wyłożyć mus jabłkowy i przykryć go plasterkami jabłek ułożonymi na zakładkę. Piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Syrop: w małym garnuszku rozpuścić cukier w wodzie z dodatkiem cynamonu, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzonym i gęstym syropem posmarować wierzch jabłek.

PROPOZYCJA PODANIA

lody waniliowe lub śmietankowe / bita śmietana

                                                                                          Życzymy smacznego 😊


Dzień Zdrowej Żywności – trzy odsłony zdrowych sałatek

We wtorek 4 października w szkole odbył się Dzień Zdrowej Żywności. Uczniowie klasy 2 TŻ pod opieką nauczycieli przygotowali trzy zestawy zdrowych sałatek, które cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów podczas długiej przerwy.

Zdrowe warzywa i owoce są podstawą piramidy żywieniowej i dostarczają naszemu organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne potrzebne do zachowania zdrowia. Właśnie dlatego powinniśmy jeść je praktycznie w każdym posiłku podczas dnia.

Przygotowanie i regularne spożywanie sałatek bogatych w te składniki pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dla naszego organizmu na te składniki. Dlatego uczniowie drugiej klasy gastronomicznej zachęcili tego dnia społeczność szkolną do spróbowania ich własnego wyrobu w postaci trzech różnych smaków: gyros, greckiej i makaronowej.

Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem i już teraz zapraszamy w przyszłym miesiącu na kolejną odsłonę Dnia Zdrowej Żywności w naszej szkole.

Tematem kolejnego dnia zdrowej żywności będą inne zdrowe produkty o których dowiedzieć się będzie można już niedługo.

 
BulgarianEnglishGermanHungarianMaltesePolishPortugueseUkrainian
Archiwum -miesiące
Statystyka odwiedzin
1036195
Wizyty dziś: 778
Wizyty wczoraj: 600
Wizyty w tym miesiącu: 19703
Wizyty w tym roku: 67403
Wszystkie wizyty: 1036195
Odsłony dziś: 2137
Wszystkie odsłony: 7788395
Użytkownicy on-line: 6

PARTNERZY SZKOŁY

https://zspbialobrzegi.edu.pl
KONTAKT
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
w Białobrzegach
ul. Żeromskiego 86
26-800 Białobrzegi
48 613 27 10
sekretariat@zspbialobrzegi.edu.pl
www.zspbialobrzegi.edu.pl
ZOBACZ
Copyright © 2021 Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Białobrzegach. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Skip to content https://zspbialobrzegi.edu.pl