Dzień Zdrowej Żywności – trzy odsłony zdrowych sałatek
We wtorek 4 października w szkole odbył się Dzień Zdrowej Żywności. Uczniowie klasy 2 TŻ pod opieką nauczycieli przygotowali trzy zestawy zdrowych sałatek, które cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów podczas długiej przerwy.
Zdrowe warzywa i owoce są podstawą piramidy żywieniowej i dostarczają naszemu organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne potrzebne do zachowania zdrowia. Właśnie dlatego powinniśmy jeść je praktycznie w każdym posiłku podczas dnia.
Przygotowanie i regularne spożywanie sałatek bogatych w te składniki pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dla naszego organizmu na te składniki. Dlatego uczniowie drugiej klasy gastronomicznej zachęcili tego dnia społeczność szkolną do spróbowania ich własnego wyrobu w postaci trzech różnych smaków: gyros, greckiej i makaronowej.
Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem i już teraz zapraszamy w przyszłym miesiącu na kolejną odsłonę Dnia Zdrowej Żywności w naszej szkole.
Tematem kolejnego dnia zdrowej żywności będą inne zdrowe produkty o których dowiedzieć się będzie można już niedługo.