Nasze osiągnięcia
ROK SZKOLNY 2023/2024
Nasi uczniowie laureatami Powiatowego Konkursu Plastycznego
13 czerwca 2024 roku w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Białobrzegach odbyło się wręczenie nagród laureatom powiatowego konkursu plastycznego dla dzieci młodzieży „Dzień i noc – strażak zawsze ma moc”. Konkurs został zorganizowany przez Starostwo Powiatowe w Białobrzegach i Komendę Powiatową Państwowej Straży Pożarnej w Białobrzegach. Osiągnięcia naszych reprezentantów przedstawiają się następująco:
- WERONIKA MIKOWSKA z klasy 1TLP – 2 miejsce
- WERONIKA WIETESKA z klasy 1TŻ – 3 miejsce
- KACPER SOBORSKI z klasy 4TI – wyróżnienie
Nagrodzeni i wyróżnieni uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy, a także wzięli udział w wycieczce do Orientarium ZOO w Łodzi.
SERDECZNE GRATULACJE DLA LAUREATÓW KONKURSU!
2 i 3 miejsce w II Mazowieckich Zawodach Strzeleckich Formacji Mundurowych
W dniu 11 czerwca 24-osobowa grupa uczniów naszej szkoły pod opieką pana Piotra Bańkowskiego oraz pani Agnieszki Malczewskiej uczestniczyli w ,,II Mazowieckich Zawodach Strzeleckich Formacji Mundurowych” połączonych z piknikiem edukacyjnym z udziałem służb mundurowych. Organizatorem przedsięwzięcia była Komenda Wojewódzka Policji z siedzibą w Radomiu oraz Zespół Szkół w Solcu nad Wisłą. Celem spotkania była popularyzacja szkół i formacji mundurowych oraz sportu strzeleckiego. Ponadto uczniowie mieli możliwość spróbować swoich sił w teście sprawności fizycznej, obowiązujący podczas rekrutacji do Policji. Sześcioosobowa grupa strzelecka naszych uczniów, w konkurencji drużynowej zajęła 3 miejsce, natomiast uczeń klasy I TLw Marek Grabarczyk w klasyfikacji indywidualnej mężczyzn uzyskał imponujący wynik, a tym samym zajął 2 miejsce.
Zwycięzcom gratulujemy, pozostałym uczestnikom spotkania dziękujemy za udział i zaangażowanie.
Sukces naszych dziewcząt w Turnieju o Mistrzostwo Powiatu w piłce nożnej
Sukces naszych uczniów w Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy Turystyczno-Krajoznawczej!
Finalista etapu centralnego XV Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej
We wtorek, 19 marca, w Auli Major Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy odbyła się część teoretyczna Centralnego Etapu XV Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Do rywalizacji przystąpiło 38 najlepszych hotelarzy z całego kraju, którzy w eliminacjach szkolnych oraz wojewódzkich pokonali kilka tysięcy konkurentów z ponad 150 szkół hotelarskich w Polsce, a wśród nich Aleksander Abramowicz uczeń klasy 4 THR. Sam udział w zmaganiach finałowych był wielkim sukcesem i zapewnił uczestnikom tytuł finalisty olimpiady oraz zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego z wynikiem 100 %. Niespodzianką dla olimpijczyków było zdalne spotkanie z Piotrem Borysem, sekretarzem stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki, który przekazał słowa wsparcia i upewnił o słuszności wyboru zawodu hotelarza. Olku… gratulujemy fantastycznych sukcesów olimpijskich, życząc powodzenia na kolejnej olimpiadzie. Twoje dokonania powinny być inspiracją dla innych, są dowodem na to, że dzięki wytrwałości i zaangażowaniu można osiągać wielkie cele.
I miejsce w Powiatowym Konkursie Plastycznym „SPORT TO ZDROWIE”
IV miejsce w Finale Wojewódzkiego Konkursu „Bezpieczeństwo i Higiena Pracy”
W dniu 29.02.2024 roku w Radomiu odbył się Finał Wojewódzkiego Konkursu „Bezpieczeństwo i Higiena Pracy” zorganizowany przez Wyższą Inżynierską Szkołę Bezpieczeństwa i Organizacji Pracy. Naszą szkołę reprezentował pięcioosobowy zespół uczniów klas drugich, którzy zostali wyłonieni w eliminacjach szkolnych: Nina Kopeć, Bartosz Gzik, Dawid Komorek, Kacper Sambor, Dawid Piwowarczyk. W finale uczestniczyły zespoły z 16 szkół ponadpodstawowych z całego województwa. Uczniowie musieli wykazać się szczegółową wiedzą z zakresu BHP. Ostatecznie nasz zespół uplasował się na wysokim IV miejscu.
Zwycięstwo w Powiatowych Zawodach Szkół Ponadpodstawowych w Tenisie Stołowym
Nasz uczeń w finale XV edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej
W poniedziałek 8 stycznia 2024 roku odbył się etap okręgowy XV – jubileuszowej edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, zorganizowanej przez Wyższą Szkołę Gospodarki w Bydgoszczy, której motto w tym roku brzmiało ,,Turystyka biznesowa – Hotele z motywem przewodnim”. Zakres tematyczny tegorocznej olimpiady ma na celu pokazanie młodym ludziom nowoczesnych rozwiązań stosowanych w branży hotelarskiej i gastronomicznej. Do etapu okręgowego przystąpili laureaci etapu szkolnego: Karolina Więckowska oraz Aleksander Abramowicz – uczniowie z klasy IV THR i z przyjemnością i dumą informuję, że Aleksander Abramowicz z najwyższym wynikiem z okręgu 7 (w Warszawie) zakwalifikował się do etapu finałowego Olimpiady, dodam jeszcze, że okręgów było 10, a laureatów z całej Polski 30.
Laureatki II Edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Umiejętności Hotelarskich
W środę 13 grudnia 2023r. w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie odbył się etap okręgowy Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, w którym brały udział laureatki etapu szkolnego – Justyna Czapska i Weronika Manikowska – uczennice klasy V TLHp.
Laureat Powiatowego Konkursu Fotograficznego „Kalendarz 2024”
Laureatki Powiatowego Konkursu Literackiego „Zainspirowani Fredrą”
I miejsce – Paulina Majak kl. 3THR
II miejsce – Amelia Zielińska kl. 3THR
II miejsce – Patrycja Oktabowicz kl. 3 THR
Wyróżnienia – Patrycja Woźniak kl. 3THR, Natalia Miszewska kl. 3TLw, Ewa Gąsiorowska kl. 3 TLw. Laureatki konkursu otrzymały wartościowe nagrody, a my cieszymy się z ich sukcesów.
III miejsce i medale w finale Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja Smaku”
W dniu 23 listopada 2023 Izabela Bąk z klasy 3 TŻ i Konrad Batur z klasy 5 TŻE zaprezentowali swoje umiejętności w finale Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja Smaku”, który odbył się w Radomiu. Zadaniem uczniów było przygotowanie potraw wysokobiałkowych, dania zasadniczego z wykorzystaniem surowej szynki i warzyw kiszonych oraz deseru z serkiem mascarpone i orzechami. Poziom zawodników był wysoki i wyrównany. Wróciliśmy z medalami, dyplomami, nagrodami a dodatkowo Konrad Batur z pucharem za zdobycie 3 miejsca. Czujemy ogromną satysfakcję, że udało nam się pokonać konkurencję i dostać się do finałowej rozgrywki. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom.
Maria Błońska stypendystką Prezesa Rady Ministrów
Zwycięstwo chłopców w Powiatowych zawodach w piłce siatkowej
Eliminacje powiatowe do Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego
W dniu 24 marca 2023r. w sali konferencyjnej Urzędu Miasta i Gminy Białobrzegi odbyły się eliminacje do 68 Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego, których organizatorem było Białobrzeskie Centrum Kultury BIAŁE BRZEGI oraz Urząd Gminy Białobrzegi. Naszą szkołę reprezentowały cztery uczennice: Maria Błońska z kl. IV TŻEp, przygotowana przez panią Monikę Śliwę, Justyna Czapska z kl. IV TLHp, Patrycja Woźniak z kl. II THR oraz Julia Wójcik z kl. IV TLHp –przygotowane przez panią Katarzynę Kot. Wyróżnienie otrzymała Julia Wójcik z kl. IV TLHp, a do dalszego etapu Turnieju Recytatorskiego zakwalifikowano Marię Błońską z kl. IV TŻEp.
W piątek 3 lutego 2023r. dwie uczennice z Technikum Hotelarstwa: Justyna Czapska oraz Weronika Manikowska z klasy 4 TLHp wraz z opiekunem Panią Kingą Telbuch, reprezentowały naszą szkołę podczas VI edycji Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy o Hotelarstwie: ,,Zostań Mistrzem Hotelarstwa 2022/2023”, którego organizatorem jest Zespół Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie. Edycja tegorocznego konkursu odbyła się w hotelu Arche Geologiczna w Warszawie, podczas którego uczestnicy musieli wykazać się ogromną wiedzą oraz kreatywnością. Pomimo dużej konkurencji nasze uczennice zajęły III miejsce otrzymując nagrody w postaci voucherów na pobyt w HOTELU GRANO**** oraz AIRPORT HOTEL OKĘCIE ****.
Udział uczniów w Okręgowym etapie Ogólnopolskiej Olimpiady Logistycznej
Dnia 13.12.2022r. w Zespole Szkół Transportowo-Mechatronicznych w Skarżysku-Kamiennej odbył się okręgowy etap XII Ogólnopolskiej Olimpiady Logistycznej organizowanej przez Międzynarodową Wyższą Szkołę Logistyki i Transportu z Wrocławia we współpracy z Ministerstwem Edukacji i Nauki. W olimpiadzie uczestniczyło 66 uczniów z 18 szkół z województwa mazowieckiego, łódzkiego i świętokrzyskiego. Naszą szkołę reprezentowało czterech uczniów z klasy 4 TELg: Magdalena Kilijańska, Bartłomiej Mazur, Jakub Bartnik i Michał Kocon. Zadaniem uczestników Olimpiady było rozwiązanie w ciągu 60 minut, testu złożonego z 25 pytań. Nasi uczniowie wykazali duży poziom wiedzy na temat obsługi magazynów i transportu. Trójce z nich zabrakło naprawdę niewiele, aby przejść do III etapu. Jesteśmy przekonani, że następnym razem będzie lepiej i uczniowie spróbują swoich sił również w III etapie.
Udział uczniów w Okręgowym etapie Olimpiady Umiejętności Hotelarskich
Udział uczniów w Okręgowym etapie Olimpiady Wiedzy o Żywieniu
Nasi Uczniowie Stypendystami Prezesa Rady Ministrów
W dniu 5 grudnia 2022 roku w Zespole Szkół Muzycznych im. Oskara Kolberga w Radomiu odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów Stypendystom Prezesa Rady Ministrów. Mamy ogromną przyjemność poinformować, że nasi uczniowie Kacper Biniszewski (uczeń kl. IV TIg) oraz Bartłomiej Furmaniak (uczeń klasy IV TIp) znaleźli się w gronie 94 wybitnych uczniów i otrzymali stypendia stanowiące dowód uznania za ciężką pracę – najwyższą średnią ocen w szkole w roku szkolnym 2021/2022. Ich trud i zaangażowanie zostały docenione i znaleźli się w zacnym gronie najlepszych uczniów szkół podległych Delegaturze Mazowieckiego Kuratorium Oświaty w Radomiu.
Ogólnopolski Finał Konkursu „Bezpiecznie od startu”
III miejsce w „Młodzieżowych Mistrzostwach Formacji Mundurowych”
W dniu 7 października 2022 roku, Komenda Wojewódzka Policji z siedzibą w Radomiu wraz z XI Liceum Ogólnokształcącym w Radomiu, była organizatorem „Młodzieżowych Mistrzostw Formacji Mundurowych”. Celem mistrzostw jest upowszechnianie współzawodnictwa sportowo-obronnego oraz integrowanie szkół prowadzących klasy mundurowe. Zadaniem uczestników zawodów było jak najszybsze pokonanie, typowego dla policji, toru przeszkód. Drużynę Naszej szkoły reprezentowali: Zofia Lament, Kacper Maciocha, Wyleżyński Krystian z klasy 1 TLp, Fołtyn Mateusz z klasy 3 TLp oraz Julia Wójcik i Aleksandra Karolewska z klasy 4 TLHp. Mistrzostwa okazały się dla nas bardzo udane. Uczniowie przywieźli puchary i medale za zajęcie III miejsca zespołowo i III miejsca w konkurencji kobiet.
ROK SZKOLNY 2021/2022
II miejsce w konkursie kulinarnym „Sposób na naleśnika”
6 kwietnia w Zespole Szkół im. W. Witosa w Jasieńcu odbył się IV Międzyszkolny Konkurs Kulinarny. Do rywalizacji stanęli uczniowie szkół o profilu gastronomicznym z: Zespołu Szkół im. 1PLM „Warszawa” w Warce, Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. St. Staszica w Białobrzegach oraz Zespołu Szkół im. W. Witosa w Jasieńcu. Uczniowie przygotowywali potrawy, których motywem przewodnim były naleśniki. Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych i branżowej szkoły pierwszego stopnia w zawodzie kucharz. Komisja konkursowa przyznała II miejsce naszej uczennicy Kindze Pogodzińskiej z trzeciej klasy szkoły branżowej, która wykonała kokosowe róże z sosem czekoladowym. W konkursie wyróżniła się także uczennica pierwszej klasy technikum Izabela Bąk, która przygotowała szpinakowe koszyczki z farszem warzywno-mięsnym.
Zwycięstwo chłopców w Powiatowych Zawodach w Piłce Nożnej
II i IV miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Hotelarskim ,,Zostań Mistrzem Hotelarstwa 2021’’
W dniu 16 listopada 2021r dwie uczennice z Technikum Hotelarstwa: Justyna Czapska z klasy III TLHp oraz Aleksandra Wojciechowska z klasy III TZHg wraz z opiekunem Panią Kingą Telbuch, reprezentowały nasza szkołę podczas V edycji Międzyszkolnego Konkursu Hotelarskiego ,,Zostań Mistrzem Hotelarstwa 2021’’ w Zespole Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie. Podczas konkursu uczestnicy musieli wykazać się wiedzą zarówno teoretyczną, jak i praktyczną. Pomimo dużej konkurencji nasze uczennice zajęły imponujące miejsca.
Miejsce II na podium zajęła Justyna Czapska, otrzymując w nagrodę voucher na pobyt w PARKHOTEL&SPA Łysoń****, Aleksandra Wojciechowska uzyskała wyróżnienie na IV miejscu i otrzymała kartę prezentową do Empiku.
Udział w konkursie był niezwykle cenną lekcją dla uczestników. Mieli oni również okazję uczestniczyć w prelekcji Pana Karola Webera– Inspektora Hotelowego oraz założyciela bloga Enjoyyourstay.pl poświęconego pasji hotelarstwa oraz podróżom, a także nawiązać nowe kontakty z uczniami ze szkół hotelarskich z całej Polski.
Sukcesy naszych uczniów na Zawodach Strzeleckich Formacji Mundurowych
W dniu 24 września 2021r. w Piastowie pod Radomiem odbyły się Mazowieckie Młodzieżowe Zawody Strzeleckie Formacji Mundurowych. Nasza szkoła reprezentowana była przez uczniów klasy czwartej Technikum Logistycznego.
Nasi zawodnicy wywalczyli medale i puchary w następujących kategoriach:
II miejsce – w ogólnej klasyfikacji
II miejsce – w klasyfikacji drużynowej dziewcząt
III miejsce – w klasyfikacji drużynowej chłopców
I i III miejsce – w klasyfikacji indywidualnej dziewcząt
I miejsce – w klasyfikacji indywidualnej chłopców
Gratulujemy osiągniętych wyników i życzymy powodzenia na następnych zawodach.
ROK SZKOLNY 2020/2021
Sukces naszego ucznia!
Z radością informujemy o sukcesie Łukasza Wojdalskiego z klasy 3TLI- technik informatyk, który zdobył wyróżnienie w Międzynarodowym Konkursie Kangur Matematyczny 2021 w kategorii STUDENT. Gratulujemy Łukaszowi i życzymy dalszych sukcesów!
Główna nagroda w V Ogólnopolskiej Edycji Konkursu „Policjanci w służbie historii”
Wygraliśmy! Julia Wójcik i Aleksandra Karolewska zdobyły główną nagrodę w V Ogólnopolskiej Edycji Konkursu „Policjanci w służbie historii”. Wywalczyły równocześnie, II miejsce w eliminacjach, w województwie mazowieckim, III Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Kresy, polskie ziemie wschodnie w XX wieku”. Obydwa te sukcesy nie były by możliwe bez olbrzymiej pomocy, wspaniałych, fantastycznych osób, pasjonatów tradycji i Ojczystej historii.
Aby upamiętnić nasze spotkania, wymienionym osobom przekazaliśmy pamiątkowe statuetki i listy z podziękowaniami.
II miejsce w ogólnopolskim konkursie „Podróże po krajach niemieckojęzycznych”
6 czerwca 2021
Natalia Neska – uczennica naszej szkoły na prestiżowym konkursie WorldSkills 2020 Poland!
WorldSkills to największy na świecie konkurs umiejętności zawodowych, który odbywa się co dwa lata, a jego organizatorem jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu Erasmus+. Finał Eliminacji Krajowych WorldSkills Poland 2020 – konkurencja Cukiernictwo – odbył się w tym roku 28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Do finału eliminacji krajowych zostali wytypowani młodzi cukiernicy – zwycięzcy konkursu zgłoszeń. Nominację otrzymało 8 najlepszych zgłoszeń, ocenionych przez Kapitułę WorldSkills Poland, wśród nich Natalia Neska z klasy 3TŻ. Eliminacje w Poznaniu były rywalizacją siedmiu zakwalifikowanych cukierników, dając możliwość zdobycia kwalifikacji do drużyny polskiej podczas WorldSkills 2021 w Szanghaju.
Finał Eliminacji Krajowych trwał jeden dzień. Zadaniem Natalii było przygotowanie identycznych 15 sztuk pralin z formy, 10 sztuk ciastek bankietowych – deserowych i 10 sztuk ciastek na wynos – take away, w wyznaczonym czasie czterech godzin.
Natalia znakomicie poradziła sobie z zadaniami konkursowymi tworząc gorące i zimne słodkie przysmaki, wykazując się niesamowitym talentem i kreatywnością w branży cukierniczej. Konkurencja jednak była ogromna, a zwycięzcą eliminacji krajowych został Daniel Bauer – absolwent szkoły z Łodzi, wykwalifikowany już cukiernik, który od ponad roku doskonali swój warsztat we Francji, specjalizując się w projektowaniu produktów przy użyciu cukru, lukru, czekolady.
My jesteśmy dumni z Natalii Neski, że tak świetnie poradziła sobie w gronie siedmiu najlepszych z Polski i godnie reprezentowała naszą szkołę.
ROK SZKOLNY 2019/2020
III miejsce w międzyszkolnym finale konkursu gastronomicznego „Kotlety, pulpety i inne mięsne przysmaki”
Uczniowie klas trzecich wzięli udział w finale konkursu gastronomicznego, który odbył się we wtorek 25 lutego w Zespole Szkół im. 1 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego „Warszawa” w Warce. W wyniku rywalizacji jury konkursowe doceniło pracę Aleksandry Babut z klasy 3 TŻI, przyznając jej trzecie miejsce.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przyrządzić cztery porcje dań głównych składających się z kotletów, pulpetów lub innych mięsnych dodatków. Na realizację mieli 120 minut. Reprezentanci naszej szkoły przygotowali następujące potrawy:
Aleksandra Babut – Kotleciki buraczane na sosie ziemniaczanym z serkiem topionym, puree z marchewki oraz sferyfikacja kawioru z buraków i marchewki. Mateusz Michalak – Pulpety cielęce z brokułem i pieczarką. Udział w konkursie okazał się cennym doświadczeniem. Uczniowie mieli możliwość poznać ciekawe pomysły innych uczestników, zawrzeć nowe znajomości i sprawdzić się w gronie rówieśników.