Warsztaty cukiernicze
W dniu 13 marca 2024r. odbyły się warsztaty cukiernicze, które poprowadziła nasza absolwentka technikum żywienia i usług gastronomicznych Natalia Neska, pracująca obecnie w Pałacu Mała Wieś, w hotelowej cukierni. Natalia Neska będąc jeszcze uczennicą naszej szkoły wyróżniała się wybitnymi umiejętnościami cukierniczymi. W 2020 r. była jedną z 8 najlepszych młodych cukierników zakwalifikowanych do Eliminacji Krajowych WorldSkills Poland 2020 – konkurencja Cukiernictwo na Międzynarodowych Targach Poznańskich, podczas których Natalia znakomicie poradziła sobie z zadaniami konkursowymi tworząc gorące i zimne słodkie przysmaki, wykazując się niesamowitym talentem i kreatywnością w branży cukierniczej.
Bardzo się cieszymy, że mogliśmy ponownie podziwiać umiejętności Natalii podczas prowadzonych przez Nią warsztatów cukierniczych, które odbyły się w naszej szkole. Dzięki nim dziewięć uczennic klas gastronomicznych zdobyły wiedzę na temat deserów i ich składowych, a także mogły pod okiem doświadczonej koleżanki przygotować pyszne monodesery z musem waniliowym i maliną, cakesicles z masłem orzechowym oraz praliny z nadzieniem pistacjowym, malinowym i rumowym.
Dziękujemy Dyrekcji, Radzie Rodziców, a przede wszystkim Natalii Nesce za możliwość zdobycia nowych umiejętności i cennej wiedzy.