Akcja ,,Chemia chroni czy zatruwa środowisko”
13 listopada 2023 r. grupa gastronomiczna z klasy 5 TŻEp, realizująca chemię w zakresie rozszerzonym, przeprowadziła akcję mającą na celu uświadomienie, że stosując substancje powstałe z produktów obecnych w każdym gospodarstwie domowym można uzyskać zadawalające efekty kosmetyczne, ekologiczne środki ochrony roślin, czy czyszczące oraz warzywa bez pestycydów.
Uczniowie własnoręcznie przygotowali:
-wodę ryżową do twarzy i włosów,
-pastę wybielającą do zębów z dodatkiem węgla aktywnego,
-maseczkę z kurkumy ii miody do cery trądzikowej,
-maskę do włosów z olejem z czarnuszki,
-pastę czyszczącą do brudu,
-środek do mycia szyb na bazie octu i alkoholu,
-środek do WC z drzewa herbacianego, octu i sody,
-płyn do płukania tkanin z octu, olejku eterycznego i sody,
-mleczko do czyszczenia mydła malarskiego, sody i olejku eterycznego.
Uczniowie przygotowali również ekologiczny nawóz, ze skórek z banana, do podlewania roślin oraz nawóz z pokrzywy.
Zwieńczeniem akcji była degustacja pomidorów i papryki z upraw ekologicznych, którymi zajmują się uczniowie w swoich gospodarstwach domowych.