ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
w Białobrzegach
The replica rolex Day-Date watches would have provided Jaime with a lot of information in a compact package, which would have matched with the majority of his wardrobe, and would have been a keen indicator of the kind of king that he would have surely liked to have been had he not met his demise last episode.

Dzień Jabłka w szkolnej pracowni gastronomicznej

5 października 2022

28 września w szkole obchodzony był Dzień Jabłka. Społeczność szkolna mogła przekonać się o prozdrowotnej wartości odżywczej i smakowej tego owocu, a uczniowie klas gastronomicznych podczas lekcji dzień wcześniej przygotowywali ciekawą potrawę z jabłkiem w roli głównej. Uczniowie umyli także jabłka rozdawane dzień później w szkole.  Klasa 2 TŻ wraz z nauczycielami włączyła się w akcję świętowania prozdrowotnych walorów jabłek i podczas lekcji z przygotowywania i wydawania dań sporządzili bardzo smaczny deser: tartę jabłkową.  Uczniowie przygotowali potrawę cieszącą oprócz zmysłu smaku, także pozostałe inne w tym wzroku i zapachu.  Przekonali się o tym także inni uczniowie w szkole czując tego dnia piękny aromat cynamonu zmieszany wraz z pieczonym kruchym ciastem.

Zachęcamy także Was do obejrzenia zdjęć z przygotowanych potraw. Dla miłośników kuchennych inspiracji podajemy także przepis kulinarny na ten smaczny deser.

Przepis: Krucha tarta z jabłkami:

SKŁADNIKI:

 CIASTO KRUCHE:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła (zimnego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 1 jajko
  • 40 ml zimnej wody

NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek odmiany reneta lub antonówka, papierówka
  • 40 ml soku z cytryny
  • 60 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 laska wanilii

SYROP:

  • 30 ml wody
  • 60 g cukru
  • Cynamon

PRZYGOTOWANIE

CIASTO KRUCHE

  • Zrobić wgłębienie w mące, włożyć w nie pokrojone na kawałeczki masło, wsypać cukier puder i wbić jajko. Palcami rozcierać masło z mąką lub za pomocą mieszadła miksera, aż powstanie drobna kruszonka i składniki zaczną się ze sobą łączyć w gładkie ciasto. Wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do lodówki.
  • Przygotować formę na tartę o średnicy 24 – 26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem jeśli taką mamy). Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.

NADZIENIE

  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze plasterki i włożyć je do garnka (w sumie ma być odłożonych 1/3 wszystkich jabłek). Z odłożonych jabłek zrobimy mus, który wyłożymy na kruchy spód.
  • Do jabłek w garnku dodać sok z cytryny, masło i miód oraz przekrojoną laskę wanilii, wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Całość zagotować. Mieszając co chwilę gotować przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Na koniec wyjąć laskę wanilii, jabłka rozgnieść praską na mus. Ostudzić przed wyłożeniem na ciasto.

PIECZENIE

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyjąć formę z ciastem z lodówki, spód podziurkować widelcem. Wyłożyć mus jabłkowy i przykryć go plasterkami jabłek ułożonymi na zakładkę. Piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Syrop: w małym garnuszku rozpuścić cukier w wodzie z dodatkiem cynamonu, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzonym i gęstym syropem posmarować wierzch jabłek.

PROPOZYCJA PODANIA

lody waniliowe lub śmietankowe / bita śmietana

 

                                                                                         Życzymy smacznego 😊

 

 

BulgarianEnglishGermanHungarianMaltesePolishPortugueseUkrainian
Statystyka odwiedzin
789156
Wizyty dziś: 645
Wizyty wczoraj: 947
Wizyty w tym miesiącu: 16581
Wizyty w tym roku: 16581
Wszystkie wizyty: 789156
Odsłony dziś: 2055
Wszystkie odsłony: 4519435
Użytkownicy on-line: 2

PARTNERZY SZKOŁY

https://zspbialobrzegi.edu.pl
KONTAKT
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
w Białobrzegach
ul. Żeromskiego 86
26-800 Białobrzegi
48 613 27 10
sekretariat@zspbialobrzegi.edu.pl
www.zspbialobrzegi.edu.pl
ZOBACZ
Copyright © 2021 Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Białobrzegach. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Skip to content