Dzień Jabłka w szkolnej pracowni gastronomicznej
28 września w szkole obchodzony był Dzień Jabłka. Społeczność szkolna mogła przekonać się o prozdrowotnej wartości odżywczej i smakowej tego owocu, a uczniowie klas gastronomicznych podczas lekcji dzień wcześniej przygotowywali ciekawą potrawę z jabłkiem w roli głównej. Uczniowie umyli także jabłka rozdawane dzień później w szkole. Klasa 2 TŻ wraz z nauczycielami włączyła się w akcję świętowania prozdrowotnych walorów jabłek i podczas lekcji z przygotowywania i wydawania dań sporządzili bardzo smaczny deser: tartę jabłkową. Uczniowie przygotowali potrawę cieszącą oprócz zmysłu smaku, także pozostałe inne w tym wzroku i zapachu. Przekonali się o tym także inni uczniowie w szkole czując tego dnia piękny aromat cynamonu zmieszany wraz z pieczonym kruchym ciastem.
Zachęcamy także Was do obejrzenia zdjęć z przygotowanych potraw. Dla miłośników kuchennych inspiracji podajemy także przepis kulinarny na ten smaczny deser.
Przepis: Krucha tarta z jabłkami:
SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE:
- 250 g mąki
- 150 g masła (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru
- mała szczypta soli
- 1 jajko
- 40 ml zimnej wody
NADZIENIE:
- 1 kg jabłek odmiany reneta lub antonówka, papierówka
- 40 ml soku z cytryny
- 60 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 laska wanilii
SYROP:
- 30 ml wody
- 60 g cukru
- Cynamon
PRZYGOTOWANIE
CIASTO KRUCHE
- Zrobić wgłębienie w mące, włożyć w nie pokrojone na kawałeczki masło, wsypać cukier puder i wbić jajko. Palcami rozcierać masło z mąką lub za pomocą mieszadła miksera, aż powstanie drobna kruszonka i składniki zaczną się ze sobą łączyć w gładkie ciasto. Wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do lodówki.
- Przygotować formę na tartę o średnicy 24 – 26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem jeśli taką mamy). Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.
NADZIENIE
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze plasterki i włożyć je do garnka (w sumie ma być odłożonych 1/3 wszystkich jabłek). Z odłożonych jabłek zrobimy mus, który wyłożymy na kruchy spód.
- Do jabłek w garnku dodać sok z cytryny, masło i miód oraz przekrojoną laskę wanilii, wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Całość zagotować. Mieszając co chwilę gotować przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Na koniec wyjąć laskę wanilii, jabłka rozgnieść praską na mus. Ostudzić przed wyłożeniem na ciasto.
PIECZENIE
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyjąć formę z ciastem z lodówki, spód podziurkować widelcem. Wyłożyć mus jabłkowy i przykryć go plasterkami jabłek ułożonymi na zakładkę. Piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Syrop: w małym garnuszku rozpuścić cukier w wodzie z dodatkiem cynamonu, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzonym i gęstym syropem posmarować wierzch jabłek.
PROPOZYCJA PODANIA
lody waniliowe lub śmietankowe / bita śmietana
Życzymy smacznego 😊