WARSZTATY I POKAZ KULINARNY ROBERTA SOWY
W dniu 6 marca 2015r. mieliśmy przyjemność gościć w naszej szkole Roberta Sowę wraz ze współpracownikami, m.in. Robertem Wojnarowskim szefem kuchni, znanym z drugiej edycji Top Chef oraz Krzysztofem Kopcińskim szefem cukierni w restauracji Sowa & przyjaciele. Nasi goście poprowadzili warsztaty kulinarne o tematyce „Kuchnie świata” z uczniami klas gastronomicznych pod opieką nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.
Młodzież pod okiem „Szefów” przygotowała: roladki z łososia norweskiego z musem serowo – ziołowymi rukolą oraz roladki z szynki parmeńskiej z serem pleśniowym, rukolą, suszonymi pomidorami i sosem pesto; zupę tajską z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą; ręcznie robiony makaron pappardelle z sosem z sera pleśniowego z krewetkami oraz pikantną kaczą pierś z karmelizowanymi gruszkami.
Po skończonym zadaniu uczestnicy z apetytem degustowali przygotowane potrawy. Na zakończenie każdy otrzymał certyfikat potwierdzający udział w warsztatach, zorganizowanych w ramach projektu „Specjalizacja zawodowa – sukcesem na rynku pracy”
Kolejną atrakcją piątkowego popołudnia był pokaz kulinarny, dla wszystkich chętnych, połączony z degustacją. Szefowie przygotowali i zaserwowali pieczone udźce z kurczaka podane na ragoût z soczewicy i pomidorów z sosem tzatziki, zapiekaną polędwicę z dorsza z sosem z kiszonych ogórków i czerwonym kawiorem a na deser biszkopt migdałowy z karmelizowanymi pomidorami, tiulem z buraków, orzeźwiającym sorbetem ze świeżej bazylii i bezami fiołkowymi.