FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA
W dniu 13.03.2015r młodzież z klas II technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz ze swoimi nauczycielami przedmiotów zawodowych brała udział w warsztatach piekarniczych w ramach festiwalu chlebów świata w Warszawie. Chłopcy wyrabiali ciasto pierogowe, pokazując siłę mięśni podczas wałkowania, dziewczęta doprawiały farsze według regionalnych przepisów z różnych stron Polski.
W kolejnym laboratorium poznawaliśmy historię starodawnych mąk i różne sposoby przygotowania pieczywa od starożytnych po bardziej współczesne takie jak chleb więzienny czy pieczywo dla kosmonautów.
Technolog piekarnictwa sporządzał dla nas, specjalne mieszanki dobranych mąk: bez konserwantów, bez barwników, bez chemicznych polepszaczy, bez dodatkowych ilości enzymów i np. o zminimalizowanym poziomie glutenu. I to wszystko można otrzymać z naszych polskich, rodzimych zbóż..:) Ciekawymi ćwiczeniami okazały się plecionki z ciasta: chałki z 8 warkoczy, drożdżówki ślimaczki i precle ..a tu potrzebne były zwinne i drobne ręce dziewcząt. A w nagrodę – rogale świętomarcińskie, słodkości tureckie i bułgarskie: baklawy z różnymi nadzieniami, chałwy wielosmakowe, sękacze i cebularze, a do popicia….. gorąca czekolada, bo na jarmarku wietrznie i deszcz.
Z zakupami jarmarcznymi udaliśmy się do nowootwartej linii metra, bo jakże nie skorzystać z okazji i nie przejechać się nowiutkimi wagonami pod korytem Wisły.
A już dziś czekamy na kolejny festiwal – podobno we wrześniu mają być warzywa i owoce ŚWIATA?