Światowy Dzień Zdrowia
Tematem przewodnim obchodzonego 7 kwietnia Światowego Dnia Zdrowia było bezpieczeństwo żywności. Dzień ten obchodzono pod hasłem: „Z pola na stół, uczyń jedzenie bezpiecznym”. Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad dwustu chorób, w tym nowotworów.
Choroby te przyczyniają się co roku do dwóch milionów zgonów ludzi na całym świecie.
Nasza szkoła postanowiła włączyć się aktywnie w tegoroczne obchody Światowego Dnia Zdrowia. Została przygotowana tablica informacyjna, na której umieszczono najważniejsze wiadomości, dotyczące zdrowej, nieprzetworzonej żywności i dbałości o higienę produkcji spożywczej. Rozprowadzano ulotki z informacjami o pięciu krokach do bezpieczniejszej żywności.
Zachęcamy do zapoznania się z informacjami opublikowanymi na stronie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Warszawie:
LINK
http://www.wsse.waw.pl/UserFiles/wsse/File/aktualno%C5%9Bci/SDZ%202015_ver.pdf