FINAŁ KONKURSU GASTRONOMICZNEGO „Pasja smaków–potrawy mączne”
W dniu 22 kwietnia 2015r. w Zespole Szkół Spożywczo Hotelarskich w Radomiu odbył się finał regionalnego – mazowieckiego konkursu gastronomicznego. Konkurs adresowany był do uczniów szkół kształcących w zawodach branży gastronomicznej.
Uczniowie wraz z nauczycielami zawodu opracowywali na zajęciach w swoich szkołach ciekawe potrawy mączne wraz z dodatkiem witaminowo – mineralnym. Pierogi, placki, knedle i kluski wykonane z różnych mąk: bezglutenowych, żytnich, gryczanych z aramrantusa, nie zawsze wychodziły tak jak byśmy tego chcieli. Aż na pomysł wpadły dwie uczennice z klasy II TŻG robiąc placki z mielonych ziaren dyni – i tak powstała zielona mąka, do placków dodatkiem były grillowane warzywa i zdrowy mus pietruszkowy z bogatą w żelazo zieloną natka i czarnym sezamem, wszystko polane zostało kremowym sosem z podprażanymi pistacjami. Danie sycące i pożywne zakwalifikowało się do konkursu rejonowego. A dziewczęta Natalia Maj i Martyna Głąbikowska i pani Anna Budner – nauczycielka zawodu i opiekunka, reprezentowały naszą szkolę w Radomiu stając do rywalizacji wraz z siedmioma innymi drużynami: z Radomia, Szydłowca, Wieniawy, Przysuchy, Kozienic i Opoczna.
Celem konkursu było doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie kreatywności i pomysłowości uczniów, zdrowa rywalizacja, wymiana doświadczeń, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego.
Nad prawidłowością przebiegu konkursu czuwali nauczyciele kształcenia zawodowego, aby nie było wcześniej przygotowanych farszów, sosów, dekoracji.
A jurorzy oceniali wygląd i aranżacje potrawy, dobór składników, smak.
Jesteśmy dumni, że nasz zespół szkolny utrzymał się na podium – danie z zielonej mąki zajęło III MIEJSCE. Dziewczęta z pucharem w ręku udzielały wywiadu dla Radia Plus i już planowały potrawy na przyszły rok.