Konkurs językowo-gastronomiczny pt. „English in the Kitchen”
W dniu 16 kwietnia 2015r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Białobrzegach odbył się konkurs językowo-gastronomiczny pt. „English in the Kitchen” (Angielski w kuchni).
Konkurs skierowany był do uczniów pierwszych klas gastronomicznych, a jego celem było motywowanie uczniów do nauki języka angielskiego, rozwijanie umiejętności językowych uczniów, a także rozwijanie kreatywności i sztuki autoprezentacji.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie przepisu i przedstawienie sposobu wykonania wybranego przez siebie dania. W trakcie prezentacji należało przedstawić oraz wytłumaczyć w języku angielskim kolejne etapy przygotowywania potrawy.
Komisja oceniła prezentacje uczestników i przyznawała punkty za:
- umiejętność prezentacji potrawy
- sposób prezentacji i zaangażowanie
- poprawność językową
- estetykę i walory smakowe.
W skład komisji weszli nauczyciele języka angielskiego oraz pan Karol Waszkiewicz, który oceniał walory smakowe i estetyczne.
Głównym kryterium, które było brane pod uwagę w końcowej ocenie było jednak umiejętne wykorzystanie języka angielskiego podczas prezentacji. W konkursie udział wzięło w sumie 11 uczniów, w tym 5 par.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce – Krzysztof Marczak i Hubert Ptaszek – klasa II B
II miejsce – Karolina Pękacka i Adrian Świniarski – klasa I TŻH
III miejsce – Karolina Wrzosek i Aleksandra Kwatek – klasa I TŻI
Wszyscy uczestnicy zostali wyróżnieni dyplomami, natomiast laureaci otrzymali również drobne upominki w postaci teczki, zakładki, zeszytu, długopisu oraz płyty do nauki języka angielskiego.
Organizator konkursu: Katarzyna Bidzińska