WARSZTATY AKADEMII KELNERSKIEJ p. GRZEGORZA GÓRNIKA
Dnia 22, 23 i 24 maja gościliśmy w naszej szkole już po raz drugi pana Grzegorza Górnika i jego Akademię Kelnerską. W tym roku warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, wzięło w nich udział ponad 30 uczniów. Od pierwszego dnia nie było łatwo – noszenie talerzy to nie lada sztuka a ile można wziać na raz…. To sprawdzali uczniowie klas II technikum gastronomicznego, nauka zmiany obrusa przy gościu też się przydała przed wyjazdem na praktyki zawodowe.
Jednak serwisy specjalne zachwyciły wszystkich. Nie co dzień mamy możliwość kosztowania homara, ślimaków, kawioru i ostryg. Nakrycia specjalne przygotowywane do tych potraw, serwowanych w specjalnych naczyniach i wymagających użycia specjalnych sztućców, których nazwy nie zawsze były łatwe do zapamiętania. Mina kolegów po zjedzeniu pysznych ślimaków też jest bezcenna!! Na deser flmbirowane naleśniki i sałatki owocowe fachowo przygotowane przez uczniów szkolących się w sztuce kelnerskiej. Pan Grzegorz zdradzał tajemnice” czarowania” gości podczas przyjęcia zasiadanego, udzielał wskazówek jak rozwiązywać sytuacje problemowe w restauracji, uczulając iż gość jest zawsze najważniejszy a kelner nigdy nie może dać się wyprowadzić z równowagi. Uczniowie wcielali się w role i gości i obsługi kelnerskiej – radząc sobie doskonale. Ostatni dzień warsztatów był kolorowy – tęczowe drinki gościły na stołach a proste przepisy przypadły młodym barmanom do serca. W bardzo radosnej atmosferze wszyscy zasiedli do pisania testów sprawdzających wiedze. Wypadły dobrze – wszyscy otrzymali certyfikaty Akademii Kelnerskiej.
Dziękujemy Dyrekcji i naszym nauczycielom zawodu za zorganizowanie tak potrzebnych dla nas warsztatów.