Warsztaty piekarnicze
27 listopada młodzież klas technikum organizacji usług gastronomicznych uczestniczyła w warsztatach piekarniczych. Mieliśmy tę przyjemność iż w/w warsztaty prowadził pan Robert Jasiński – założyciel marki „chleb życia” (powstałej w 2010r.) nagradzanej w wielu konkursach, piekarz i praktyk technolog mąki, a jak się okazało bardzo dobry wykładowca.
Historia chleba – to historia naszych tradycji, rodzin i nawet religii, bo chleb towarzyszy nam w codziennym życiu od dzieciństwa po starość, a jego smaki przywołują różne wspomnienia. Nie dziwi wiec że receptury wypieków przekazywane były z pokolenia na pokolenie.
W dzisiejszym zabieganym świecie, chcemy wrócić do naszych polskich tradycji, gdy w domach wypiekano zdrowe, bogate w mikroelementy pieczywo – bez żadnej podbudowy filozoficzno-dietetycznej, z naturalnego zaczynu. Z zapałem wiec stanęliśmy do stanowisk w pracowni gastronomicznej, przesiewając polska mąkę przywiezioną prosto z młynu, słuchając wykładu, robiąc zaczyn i a potem ciasto, z którego formowaliśmy bułki, rogaliki, chałki i chlebki.
Najtrudniejsze było oczekiwanie na wypieki, gdy zapach świeżego pieczywa roznosił się po całej szkole. Już wiemy że piekarnictwo to trudny zawód ale w pełni satysfakcjonujący ! Oby więcej takich zajęć.