Święto Ziemniaka
W dniach od 3 do 7 października klasy gastronomiczne naszej szkoły przeżywały święto ziemniaka. Historia warzywa, jego zastosowanie w gastronomii i w kosmetologii było sprawdzane na zajęciach w klasach gastronomicznych i innowacyjnych. A we wtorek 4 października owe klasy podzieliły się swoją wiedzą z klasami I naszej szkoły.
Na Sali gimnastycznej ( z powodu deszczu na dworze) zorganizowane były rozgrywki sportowe z ziemniakiem w roli głównej, po zmęczeniu fizycznym przyszedł czas na quiz o ziemniaku, a po wysiłku umysłowym na degustację potraw.
Zupa ziemniaczana, porka, placki , zapiekanka, kluski szare – pyzy, miały o wiele większą popularność niż uwielbiane frytki, a do salonu „piękności „ustawiały się kolejki na zdrowe maseczki z ziemniaka.
Na zakończenie tygodnia powtórzyliśmy dzień ziemniaka, tym razem na rozrywki sportowe przybyli młodsi koledzy z zaprzyjaźnionych szkól podstawowych – uczniowie klas VI z Promnej i z Białobrzegów. Ponieważ pogoda dopisała mogliśmy dodatkowo rozpalić ognisko i piec ziemniaki. Zabawa była przednia ! ( co widać na zdjęciach). Dziękujemy nauczycielom przedmiotów gastronomicznych i dyrekcji 🙂