Konferencja szkoleniowa MAKRO
20 października 2016r. nauczyciele przedmiotów gastronomicznych p. Anna Budner i p. Kinga Telbuch wraz z dwójką uczniów klasy III Technikum Żywienia i Innowacji Aleksandrą Grabowską i Marcinem Majem uczestniczyli w Warszawie w konferencji szkoleniowej, rozpoczynającej projekt wspierający przyszłych szefów kuchni. Sieć hurtowni Makro Cash&Carry Polska proponuje szkołom gastronomicznym program "Szef dla Młodych Talentów”, wspierający młodych ludzi, którzy chcą stawiać pierwsze kroki w karierze gastronomicznej.
W ramach inicjatywy organizowane będą staże dla absolwentów szkół gastronomicznych oraz warsztaty kulinarne skierowane do uczniów i nauczycieli, które poprowadzą znani i doświadczeni szefowie kuchni, będący laureatami Żółtego Przewodnika Gault & Millau.
Mieliśmy okazję poznać osobiście Justynę Adamczyk redaktor naczelną /Editor-in-Chief Gault & Millau- Polska i historię polskiego Żółtego Przewodnika, usłyszeć wskazówki od młodych -znanych szefów kuchni min. Witka Iwańskiego, obejrzeć pokaz kulinarny z dziczyzną w roli głównej i oczywiście posmakować popisowych dań. A pani Dorota Minta z firmy doradztwa personalnego Chef Hunters, przedstawiła prezentację szkoleniową jak skutecznie budować karierę w branży gastronomicznej.
Koordynatorzy projektu, szefowie kuchni i nauczyciele obecni na konferencji podpisali deklaracje – „rozwijajmy młodych kucharzy”. Pierwsze zajęcia projektu tzw. mikser kulinarny odbędą się w Warszawie już 18 listopada 2016r., a poprowadzi je młody i doświadczony szef kuchni Paweł Oszczyk. Tematem przewodnim warsztatów będą ryby i owoce morza. I oczywiście nie może nas tam zabraknąć!