ŚWIATOWY DZIEŃ KELNERA
ŚWIATOWY DZIEŃ KELNERA po raz VII obchodzony w Polsce z inicjatywy p. Grzegorza Górnika prezesa Akademii kelnerskiej, świętowany był także w naszej szkole. Już ponad dwa tysiące lat temu wysoko rozwinięte kulturowo narody, takie jak Grecy czy Rzymianie – twórcy wielkich starożytnych cywilizacji doceniali dobre posiłki, napoje i obsługę oczywiście. Doskonale wiedziano że dobra obsługa – to beztroska uczta i zabawa dla gości. I tak powstał zawód KELNER.
Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalne dbanie o klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Wiedzą o tym doskonale uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych.
W przededniu dnia kelnera – 24 marca uczniowie klas I i II przygotowujący się do praktyk zawodowych obejrzeli prezentację o zawodzie, a następnie rozwiązywali testy.
Uczniowie klas starszych: Marta Adamczyk, Weronika Krzemińska, Sylwia Wrzosek, Tomasz Olszewski, Mariusz Strzelczyk i Milena Gagacka z kl. III TŻI wraz z nauczycielem przedmiotów zawodowych panią Anną Budner w dniu 27 marca 2017r. przygotowali i poprowadzili warsztaty szkoleniowe dla młodszych kolegów z klasy VI szkoły podstawowej w Suchej. Dzieci zostały zapoznane z zawodem kelnerskim i jego współczesnymi odpowiednikami (barman, barista, sommelier), ozdabiały szkło barmańskie, by potem wypić w nich zdrowe koktajle owocowe przygotowane przez starszych kolegów, składały dekoracyjnie serwetki, nakrywały stoły na przyjęcie dla młodszego rodzeństwa, uczyły się nosić tace z kubkami i przenosić talerze.
Zabawa była przednia i aż dziw, że nikt nie tęsknił za telefonem komórkowym. A wiedza przekazywana przez uczniów – kelnerów została bardzo dobrze przyjęta, bo końcowe testy rozwiązywane przez szóstoklasistów otrzymały maksymalną ilość punktów. 🙂