Światowy Dzień Kelnera
25 marca br. obchodzimy Światowy Dzień Kelnera. Został on powołany w 2011 r. przez Grzegorza Górnika – właściciela Akademii Kelnerskiej. Pasja z jaką zawód kelnera jest popularyzowany i celebrowany w wielu bardzo dobrych restauracjach w Polsce wymaga zwrócenia uwagi na ten trudny i mistyczny zawód, tak często niedoceniany.
Praca kelnera to usługiwanie, sprawianie przyjemności wszystkim gościom, dzielenie się uśmiechem, gracją, elegancja i pasją, bo
„ usługiwanie to sztuka – a kelner to aktor”
Do czwartego organizowanego w Polsce Dnia Kelnera przyłączyła się w tym roku także nasza szkoła. Uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich, oraz zaproszeni goście wzięli udział w pokazie serwisu synchronicznego – zwanego musztrą kelnerska, który przygotowały uczennice: OLA, KASIA I ANGELIKA z III klasy gastronomicznej. Zaprezentowano różne style nakrywania stołów, zaczynając od podstawowego, po rozszerzone szkoły angielskiej i francuskiej a kończąc na nowatorskim IMPROSTYLU. Uczniowie klas młodszych odpowiadali na pytania związane z obsługą konsumenta i zasadami savoir- vivre, a liczbę punktów stanowiły zebrane słodycze.
Cały dzień panował podniosły nastrój a uczniowie klas hotelarskich i gastronomicznych czuli że to ich święto.