PASJA SMAKÓW – ŚWIĘTUJEMY Z UŁANAMI PRZY POTRAWACH Z GĘSINY- konkurs kulinarny
Uwrażliwiając młodzież na wydarzenia historyczne i utrwalenie piękna czasu w potrawach minionego stulecia Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu zorganizował konkurs kulinarny. Składał się on z dwóch etapów – pierwszy: nadesłanie zgłoszenia i receptury z jej dokładnym opisem produkcyjnym oraz zdjęciem wykonanej potrawy- zakwalifikowanie zespołu do finału – etap drugi: wykonanie potrawy odzwierciedlającej stare receptury kuchni polskiej, wykonanie czterech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem składnika obowiązującego jakim była pierś z gęsi, korzeń pietruszki oraz innego surowca pochodzenia krajowego.
Nasi uczniowie z klasy II TŻH Marcin Pasek i Mateusz Michalak zakwalifikowali się do II etapu konkursu wojewódzkiego i reprezentowali naszą szkołę.
Chłopcy przygotowali Pierś z gęsi marynowaną w cydrze na pietruszkowym sianie z sosem miętowo- pietruszkowym z dodatkiem karmelizowanej marchewki. Jurorami byli szefowie renomowanych restauracji m.in. w- Ce Master Szef Michał Fabiszewski.
Konkursowi przewodniczył dyrektor szkoły Radosław Starczewski który podkreślił znaczenie zawodu kucharza na rynku pracy. Nasi „ kucharze” Mateusz i Marcin dostali wyróżnienie (niewiele brakowało do podium). Bardzo pozytywnie zostali ocenieni przez szefa Fabiszewskiego za pomysłowość dania i podanie (jako jedyny zespół danie zostało zaserwowane na drewnianych deskach), "bo przecież ułani nie jedli na srebrnych zastawach" tłumaczył nasz uczeń. Uczniowie otrzymali wiele cennych wskazówek na przyszłość, zapoznali się z kolegami „po fachu”, wymieniali doświadczeniem i już planują udział w nowych konkursach gastronomicznych.