XXIII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 11 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie odbył się okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Naszą szkołę reprezentowały uczennice: Ewa Duda i Joanna Trzosek z klasy III TŻiUG. Wszyscy uczestnicy konkursu mieli za zadanie rozwiązać test, którego tematem głównym były „Produkty mleczne – technologia i rola w żywieniu”.
„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”
prof. Jan Gawęcki
Opiekunowie oczekujący na uczniów, rozwiązujących test, mogli wziąć udział w pokazie kulinarnym przygotowanym przez przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. W tym czasie Pan Karol Waszkiewicz, którego wylosowano do udziału w pracach Komisji Olimpiady – nadzorował piszących test oraz brał udział w sprawdzaniu ich prac.
Uczestnicy olimpiady oczekujący na wyniki zostali zaproszeni na obiad w restauracji szkolnej, a następnie do wysłuchania ciekawych wykładów i prelekcji:
– wspomnienie o patronie szkoły prof. Eugeniuszu Pijanowskim (w tym dniu szkoła obchodziła także święto Patrona Szkoły),
– „Znaczenie technologii gastronomicznej w racjonalnym żywieniu człowieka”
– „Trendy i innowacje w przetwórstwie mleczarskim”,
– prezentacja Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
O godzinie szesnastej ogłoszono wyniki i wręczono dyplomy.
Uczestnictwo w okręgowym etapie Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności było bardzo cennym doświadczeniem.