WARSZTATY KULINARNE– LET’S SALVAGE FROM OBLIVION
W dniu 21 marca 2019 roku odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu Erasmus+ „Ocalmy od zapomnienia” realizowanego w naszej szkole. Uczniowie z pomocą nauczycieli ugotowali sześć polskich, tradycyjnych potraw regionalnych:
– Pazibroda
– Kapusta owarzana
– Zupa prykiel
– Zupa chlebowa
– Kluski kładziochy
– Zalewajka na kwaszonej kapuście
Przepisy na te potrawy uczniowie spisali na podstawie wywiadów i rozmów wielopokoleniowych z rodzicami, dziadkami i starszymi osobami do których udało im się dotrzeć. Jak się okazało były to dania ich dzieciństwa, a obecnie są już mniej popularne, czy nawet nieznane najmłodszym pokoleniom. Dzięki warsztatom kulinarnym zorganizowanym w naszej szkole, uczniowie mieli możliwość spróbować tak smaczne i apetyczne potrawy zaliczane do naszego dziedzictwa kulturowego, a tym samym ocalić je od zapomnienia. Młodzież próbując powiedziała: „myślałam, że to nie będzie mi smakować, a jest dobre”, „proste, a przepyszne”, „w sobotę ugotuje w domu, fajny smak”, „wyśmienite i aromatyczne, będę je częściej gotować dla całej rodziny”.
Przepisy zostały spisane do przygotowywanej przez nas książki kulinarnej w ramach współpracy szkół z Bułgarią i Portugalią, po czym zostaną przekazane naszym partnerom w ramach realizacji projektu „Ocalmy od zapomnienia”.