WARSZTATY KULINARNE– LET’S SALVAGE FROM OBLIVION

W dniu 21 marca 2019 roku odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu Erasmus+ „Ocalmy od zapomnienia” realizowanego w naszej szkole. Uczniowie z pomocą nauczycieli ugotowali sześć polskich, tradycyjnych potraw regionalnych:
- Pazibroda
- Kapusta owarzana
- Zupa prykiel
- Zupa chlebowa
- Kluski kładziochy
- Zalewajka na kwaszonej kapuście

Przepisy na te potrawy uczniowie spisali na podstawie wywiadów i rozmów wielopokoleniowych z rodzicami, dziadkami i starszymi osobami do których udało im się dotrzeć. Jak się okazało były to dania ich dzieciństwa, a obecnie są już mniej popularne, czy nawet nieznane najmłodszym pokoleniom. Dzięki warsztatom kulinarnym zorganizowanym w naszej szkole, uczniowie mieli możliwość spróbować tak smaczne i apetyczne potrawy zaliczane do naszego dziedzictwa kulturowego, a tym samym ocalić je od zapomnienia. Młodzież próbując powiedziała: „myślałam, że to nie będzie mi smakować, a jest dobre”, „proste, a przepyszne”, „w sobotę ugotuje w domu, fajny smak”, „wyśmienite i aromatyczne, będę je częściej gotować dla całej rodziny”.

Przepisy zostały spisane do przygotowywanej przez nas książki kulinarnej w ramach współpracy szkół z Bułgarią i Portugalią, po czym zostaną przekazane naszym partnerom w ramach realizacji projektu „Ocalmy od zapomnienia”.

EnglishGermanHungarianPolishPortugueseRussian
Laureat Godła
Partnerzy Szkoły
Na górę strony