Warsztaty gastronomiczno-hotelarskie połączone z lekcją historii w wyjątkowym miejscu naszego regionu
4 kwietnia klasa II technikum żywienia i hotelarstwa wraz z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich paniami Anną Budner i Kingą Telbuch, spędzała lekcje w terenie. Zaledwie 30 km od Białobrzegów w stronę Grójca mieści się przepiękny klasycystyczny Pałac Mała Wieś. Wybudowany w 1786 roku budynek był świadkiem najważniejszych zdarzeń w historii naszego państwa. We wnętrzach Pałacu poznaliśmy dzieje regionu i losy poszczególnych właścicieli – którzy jak się okazało byli związani z okolicznymi miasteczkami, z których dziś pochodzą nasi uczniowie. Potomków kolejnych gospodarzy wyróżniał niezwykły patriotyzm, determinacja i zaangażowanie. Pałac był domem m.in. Rzewuskich, Zamoyskich, Kozietulskich i Lubomirskich.
Siedząc w pokoju Mędrców i przy owalnym stole w Sali Warszawskiej, chłonęliśmy ducha przeszłości stając się coraz bardziej dumni z naszych przodków. Natomiast przebywając w sali Pompejskiej z groteskowymi malowidłami, pogłębialiśmy wiedze o sztuce i malarstwie.
Po uczcie duchowej przyszedł czas na zaspokojenie ciała. W budynku dawnej oranżerii wzięliśmy udział w warsztatach gastronomicznych , pracując pod opieką pałacowego kucharza i cukiernika. Otrzymaliśmy także szybkie szkolenie w obsłudze sprzętu specjalistycznego, zapoznano nas z kuchnią molekularną. Deser czekoladowy z sorbetem malinowym okazał się łatwym daniem. Uczniowie z hotelarki zaserwowali go profesjonalnie. Delektowanie się słodkościami sprawiało wszystkim ogromną przyjemność. Ale w planach mieliśmy jeszcze zwiedzanie hotelu i spotkanie z panią dyrektor, która opowiadała o pracy i obowiązkach działu hoousekeepingu i recepcji oraz cierpliwie odpowiadała na zadawane pytania uczniów. .
Został nam jeszcze do zrealizowania szybki spacer po parku i wejście do restauracji. A tam miła niespodzianka – bo w tutejszej kuchni głównym bohaterem okazały się tak dobrze znane nam jabłka, przecież nasze rodzime okolice to okolice jabłek a słynne jabłko grójeckie to produkt ze znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Dlatego cieszy bardzo, że w tutejszej kuchni jabłka to temat traktowany szczególnie. Największą gwiazdą karty jak się dowiedzieliśmy jest absolutnie unikalny kremowy barszcz z jabłek grójeckich . Rzecz bez precedensu, znana właścicielom ponoć z dzieciństwa. Poszukiwania przepisu tej zupy zbudowanej o zakwas na jabłkach grójeckich, trochę trwały. W tajemnicy zdradzono nam że szczególny smak dają dodatki: prażona cebula czosnkowa i musztarda francuska.
Dziś Mała Wieś jest w prywatnych rękach. Nowi właściciele państwo Barańscy, to ludzie z okolicy, którzy pałac znali od dziecka a jego losy nie były im obojętne. W latach 2014 – 2016 poddali go gruntownej renowacji, a ponad rok temu otworzyli dla ludzi.
Wiemy że będziemy wracać do tego miejsca i ocalać go od zapomnienia !