PRAKTYKI ZAWODOWE w STARYCH JABŁONKACH – lipiec/sierpień 2019
Uczniowie klas drugich i trzecich Technikum żywienia i hotelarstwa, odbywali miesięczną praktykę zawodową w czterogwiazdkowym hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Usprawniali swoje umiejętności na odpowiednich stanowiskach pracy (w kuchni gorącej i zimnej, cukierni, rozdzielni kelnerskiej, w salach restauracyjnych, w pralni, w recepcji, w służbie pięter) i wykonywali zadania wynikające z programu praktyk.
Praktyki zawodowe to również czas integracji, nowych doświadczeń, a także umiejętność pracy w zespole, która była mocną stroną całej grupy. W czasie wolnym od zajęć młodzież wypoczywała, uprawiała sport oraz zwiedzała piękne okolice pod czujnym okiem opiekunów – nauczycieli naszej szkoły: p. Joanny Kacprzak i p. Krystyny Kozłowskiej oraz p. Anny Budner i p. Alicji Reczko.
W tym czasie przeżywali tez podniosłe chwile z okazji 18 i 19 urodzin, odwiedziny stęsknionych rodziców, doskonalili umiejętności posługiwania się językami obcymi w kontaktach z gośćmi z Niemiec, Wielkiej Brytanii, Włoch, Francji i Ukrainy. Nie sprawiało im trudności dbanie o „milusińskich” – różnych zwierzątek szukających opieki człowieka.
Ciężka i efektywna praca została nagrodzona celującymi ocenami, a Hubert Hyc z klasy II TH otrzymał nagrodę – najlepszego pracownika Hotelu Anders.