Warsztaty kulinarne dla uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej w Suchej
„Szanuję, nie marnuję, wykorzystuję ponownie – co zrobić, aby nie marnować jedzenia?”
20 września uczniowie klasy IV TŻH przeprowadzili warsztaty kulinarne dla uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej w Suchej.
Uczniowie naszej szkoły pod opieką nauczyciela zawodu Pana Karola Waszkiewicza, opowiedzieli swoim młodszym kolegom, jak wykorzystać i nie wyrzucać żywności, która pozostaje w naszych domach. Dzieci biorące udział w warsztatach miały okazję przyrządzić dowolne potrawy z produktów, które przyniosły z domu, a które pozostały po przygotowaniu innych dań. Młodzi adepci kulinarni przygotowywali: sałatki, kanapki i inne proste przekąski. Prowadzący służyli im pomocą oraz zaprezentowali przykłady wykorzystania niepotrzebnych surowców. Jedną z potraw wykonanych przez naszych uczniów był blok czekoladowy.
Poza tym przyrządzili bardzo smaczną sałatkę z kaszy gryczanej, suszonych pomidorów i białego sera. Była to ciekawa lekcja, którą młodzi ludzie na pewno zapamiętają na długo.