III miejsce w międzyszkolnym finale konkursu gastronomicznego „Kotlety, pulpety i inne mięsne przysmaki”
Uczniowie klas trzecich wzięli udział w finale konkursu gastronomicznego, który odbył się we wtorek 25 lutego w Zespole Szkół im. 1 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego „Warszawa” w Warce. W wyniku rywalizacji jury konkursowe doceniło pracę Aleksandry Babut z klasy 3 TŻI, przyznając jej trzecie miejsce.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przyrządzić cztery porcje dań głównych składających się z kotletów, pulpetów lub innych mięsnych dodatków. Na realizację mieli 120 minut. Reprezentanci naszej szkoły przygotowali następujące potrawy:
Aleksandra Babut – Kotleciki buraczane na sosie ziemniaczanym z serkiem topionym, puree z marchewki oraz sferyfikacja kawioru z buraków i marchewki. Mateusz Michalak – Pulpety cielęce z brokułem i pieczarką.
Udział w konkursie okazał się cennym doświadczeniem. Uczniowie mieli możliwość poznać ciekawe pomysły innych uczestników, zawrzeć nowe znajomości i sprawdzić się w gronie rówieśników.
Gratulujemy wygranej oraz udziału w konkursie. Życzymy samych sukcesów kulinarnych i w przyszłości zawodowych.