YouTube-Movies
Statystyka odwiedzin
W tym roku: 130558
Wszystkie wizyty: 452682
Odsłon dzisiaj: 1441
Liczba odsłon: 2268399

Wielki sukces naszej uczennicy!

Mamy wielką przyjemność poinformować całą społeczność szkolną, że uczennica klasy 3TŻ – NATALIA Neska zakwalifikowała się do eliminacji krajowych WorldSkills – Cukiernictwo. Uczeń klasy 4 TLŻ – Mateusz Michalak jest na liście rezerwowej konkurencji Serwis kelnerski.

Organizatorem tego prestiżowego konkursu jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, a nad jego prawidłowym przebiegiem czuwają  eksperci w branży cukierniczej. WorldSkills to największy na świecie konkurs umiejętności zawodowych, który odbywa się co dwa lata. Cieszymy się, że do grona uczestników tego konkursu dołączyła nasza uczennica. Nie pozostaje nam nic innego, jak bardzo mocno trzymać kciuki i życzyć powodzenia!

 

CUKIERNICTWO


Tworzenie gorących i zimnych słodkich przysmaków, które są przyjemnością zarówno dla oka, jak i kubków smakowych.
Wyroby cukiernicze mogą wahać się od drobnych ciastek po czekoladki i cukierki.

Można je podawać na ciepło lub zimno wszędzie, od hoteli i restauracji po sklepy specjalistyczne.

Cukiernicy będą musieli być wykwalifikowani w projektowaniu produktów przy użyciu cukru, lukru, czekolady i innych składników.
Jest to praca dla twórczego artystycznego umysłu, ale wymaga solidnych umiejętności gastronomicznych. Wiele lat szkolenia poświęcone jest tworzeniu najlepszych cukierników, którzy wykazują się również talentem i kreatywnością.


LISTA UCZESTNIKÓW

Daniel Bauer (Łódź)

Dominik Gajdka (Łódź)

Jan Spławski (Leszno)

Joanna Lurka (Sucha Beskidzka)

Katarzyna Arendarczyk (Białka Tatrzańska)

Natalia Neska (Białobrzegi)

Weronika Budzich (Grudziądz)

Ekaterina Em (Rosja)

 

 

 

 

SERWIS RESTAURACYJNY

 

 

 

Świadczenie usług gastronomicznych dla gości w hotelach i restauracjach, wykazanie się uwagą oraz zrozumienie ich potrzeb i oczekiwań.

Jakość niezapomnianego posiłku to coś, o czym goście często pamiętają tyle, ile serwowanych potraw i napojów.
Oznacza to, że serwis restauracji musi wykazać się rozległą wiedzą na temat rodzajów kuchni i potraw, a zwłaszcza składników i stylu gotowania potraw w menu a la carte.
Będą musieli poznać i zrozumieć metody przygotowywania i serwowania, a także używane narzędzia.

Niezależnie od tego, czy jest to samoobsługowa kawiarnia, czy pięciogwiazdkowa restauracja, dobre maniery, elegancki wygląd i nienaganna higiena osobista są równie ważne.

            LISTA UCZESTNIKÓW

Aleksandra Stańczyk (Łódź)

 Beata Wasiak (Kościelec)

Gaja Włodarczyk (Pabianice)

Kacper Stankiewicz (Warszawa)

Martyna Ławniczak (Wojsławice)

Roman Yurchenko (Gorzów)

Tomek Grabowski (Warszawa)

Tham Cao (Holandia)

Mateusz Michalak (Białobrzegi) – zawodnik rezerwowy

Patrycja Madura (Tarnów) –zawodnik rezerwowy

 

 

 

 

 

 

Więcej informacji na stronie:

Eliminacje Krajowe WorldSkills Poland 2020

 

 

EnglishGermanHungarianPolishPortugueseRussian
Laureat Godła
Partnerzy Szkoły
Na górę strony