YouTube-Movies
Statystyka odwiedzin
W tym roku: 130552
Wszystkie wizyty: 452676
Odsłon dzisiaj: 1403
Liczba odsłon: 2268361

KONKURS KULINARNY – PRODUKT CHRONIONY

Co roku w naszej szkole na początku jesieni organizowaliśmy piknik promujący lokalne produkty. W tym roku z racji pandemii  i przestrzegania specyficznych warunków sanitarno- epidemiologicznych ograniczyliśmy się do klas gastronomicznych.

Chętni uczniowie  przystąpili do konkursu szkolnego na najlepszy przepis kulinarny –  wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Wybraliśmy produkt chroniony- jabłka grójeckie, kierując się patriotyzmem lokalnym.

Dzięki unikalnym właściwościom klimatycznym regionu jabłka grójeckie charakteryzują się wyjątkowym smakiem, zapachem, kolorem i wysoką ilością antyoksydantów. Na każdym etapie produkcji są kontrolowane, co sprawia, że spełniają najwyższe standardy jakości.

Uprawa jabłoni w okolicy Grójca została zapoczątkowana w XVI w. przez królową Bonę, która stała się symbolem jabłek grójeckich. W tej chwili jabłka z tego regionu stanowią ok. 40 proc. krajowej produkcji, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga 70 proc. Region grójecki jest dziś nazywany "największym sadem Europy".

Uczniowie  klas II , III i IV  przygotowali potrawy zarówno słodkie jak i wytrawne.

Pomysłów na jabłka było wiele.

Wyniki konkursu:

1 miejsce – M. Michalak kl. IV TLŻ - Słodki champion w towarzystwie indyka.

2 miejsce –  Sylwia Wójcicka i Klaudia Wrona kl. 2TŻEp - Roladki z boczkiem i schabem nadziewane jabłkiem i pomarańczą.

3 miejsce – N. Neska i M. Binias – Karkówka duszona z cynamonem i musem jabłkowym.

 

                                                                 Dziękujemy!

EnglishGermanHungarianPolishPortugueseRussian
Laureat Godła
Partnerzy Szkoły
Na górę strony