KONKURS KULINARNY – PRODUKT CHRONIONY
Co roku w naszej szkole na początku jesieni organizowaliśmy piknik promujący lokalne produkty. W tym roku z racji pandemii i przestrzegania specyficznych warunków sanitarno- epidemiologicznych ograniczyliśmy się do klas gastronomicznych.
Chętni uczniowie przystąpili do konkursu szkolnego na najlepszy przepis kulinarny – wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Wybraliśmy produkt chroniony- jabłka grójeckie, kierując się patriotyzmem lokalnym.
Dzięki unikalnym właściwościom klimatycznym regionu jabłka grójeckie charakteryzują się wyjątkowym smakiem, zapachem, kolorem i wysoką ilością antyoksydantów. Na każdym etapie produkcji są kontrolowane, co sprawia, że spełniają najwyższe standardy jakości.
Uprawa jabłoni w okolicy Grójca została zapoczątkowana w XVI w. przez królową Bonę, która stała się symbolem jabłek grójeckich. W tej chwili jabłka z tego regionu stanowią ok. 40 proc. krajowej produkcji, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga 70 proc. Region grójecki jest dziś nazywany „największym sadem Europy”.
Uczniowie klas II , III i IV przygotowali potrawy zarówno słodkie jak i wytrawne.
Pomysłów na jabłka było wiele.
Wyniki konkursu:
1 miejsce – M. Michalak kl. IV TLŻ – Słodki champion w towarzystwie indyka.
2 miejsce – Sylwia Wójcicka i Klaudia Wrona kl. 2TŻEp – Roladki z boczkiem i schabem nadziewane jabłkiem i pomarańczą.
3 miejsce – N. Neska i M. Binias – Karkówka duszona z cynamonem i musem jabłkowym.
Dziękujemy!