WIELKI POST w NASZYCH KUCHNIACH
Rozpoczął się okres Wielkiego Postu, mający na celu duchowe przygotowanie do godnego przeżywania Świąt Wielkanocnych. To szczególny czas, czas pokuty i nawrócenia, a nawrócenie to fundament i warunek uzdrowienia. W wielu medytacjach post nazywa się „operacją bez noża”, często jest też stosowany jako element leczenia i profilaktyki chorób.
Polska kuchnia postna ma wielkie tradycje i wzniosła się na wyżyny smaku, każdy z regionów szczycił się swoją postną potrawą, która gościła na stołach królów i możnych.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych pragną zachęcić Państwa/pracowników szkoły i uczniów wraz z RODZICAMI/ do rozsmakowania się w postnych daniach, które pozwolą nam poczuć smak prostego jedzenia.
Dlatego co poniedziałek przez najbliższe pięć tygodni będziemy umieszczać na Facebooku postny zestaw obiadowy – dokładny przepis gotowy do wykonania. Zachęcamy Państwa do dzielenia się zdjęciami wykonanych potraw i wrażeniami smakowymi.
Anna Budner