Piknik Rodzinny w ramach projektu „W zdrowym ciele – zdrowy duch”
W środę 29 września 2021 r. uczennice z technikum żywienia i usług gastronomicznych z klasy 3 TŻEp pod opieką Pana Karola Waszkiewicza – nauczyciela przedmiotów zawodowych z gastronomii wzięły udział w organizacji Pikniku Rodzinnego w ramach projektu „W zdrowym ciele – zdrowy duch”, który odbył się w Publicznej Szkole Podstawowej im. Tadeusza Kierzkowskiego w Promnie.
Naszym zadaniem była pomoc w przygotowaniu części kulinarnej pikniku dla uczniów, nauczycieli i rodziców biorących udział w przedsięwzięciu. Uczennice przygotowały: sałatkę grecką, kiełbaski i szaszłyki na grilla, tosty z serem, cztery rodzaje zimnych sosów: koperkowy, czosnkowy, jogurtowo-ketchupowy, miodowo-musztardowy oraz desery jogurtowo-owocowe i soki owocowe. Wzięły również udział w obsłudze konsumenta oraz nadzorowały i ekspediowały pieczone potrawy z grilla.
Piknik został zorganizowany w ramach projektu „W zdrowym ciele – zdrowy duch” dofinansowanego ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie FUNDACJA KOALICJA DLA MŁODYCH.
Dziękujemy Dyrekcji Szkoły w Promnie za zaproszenie nas do współpracy, dzięki której uczniowie mogli zdobyć bezcenne zawodowe doświadczenie przy organizacji i obsłudze plenerowej imprezy okolicznościowej.
Na koniec warto jeszcze dodać, że piknik odbył się na terenie przepięknego obiektu, gdyż szkoła mieści się w zabytkowym klasycystycznym pałacu z przełomu XVIII i XIX wieku. Mieliśmy możliwość podziwiać jego wnętrze i piękny park. W niektórych pomieszczeniach lekcyjnych można zobaczyć oryginalne zabytkowe gzymsy. W budynku zachował się także dawny układ przestrzenny z podziałem na charakterystyczne strefy. Dodatkowo dzięki pięknej pogodzie cały nasz wyjazd był świetną okazją nie tylko do nauki, ale i spędzenia czasu na świeżym powietrzu.