Jak odżywiać mózg?
Po długim lockdownie bardzo się rozleniwiliśmy, ale rozleniwił się tez nasz mózg, często nieprawidłowo odżywiony i mało dotleniony. Teraz po powrocie do stacjonarnych zajęć staramy się poprawić kondycję naszego mózgu, poprawić pamięć i koncentrację a do tego potrzebne jest zdrowe odżywianie i dostarczenie witamin. Oto produkty które bardzo w tym nam pomogą.
RYBY TŁUSTE – może brzmi to mało apetycznie, ale pstrągi i łososie są przykładowymi tłustymi rybami, które dobrze przyrządzone mogą smakować naprawdę pysznie. Ryby te są bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3, które świetnie poprawiają pamięć i koncentrację.
AWOKADO – to fantastyczny owoc, który nadaje się do sałatek, sushi, i kanapek z boczkiem. To dobre źródło witamin, które zawiera również kwasy Omega3 niezbędne do prawidłowego procesu myślenia. Koniecznie musisz wprowadzić awokado do swojego menu.
WARZYWA – takie jak marchew czy dynia są świetną przekąską dla mózgu, zawierają wiele składników odżywczych i są bogatym źródłem węglowodanów, dzięki czemu dostarczasz sobie energii, która pozwala zachować trzeźwość umysłu.
ORZECHY wpływają bardzo korzystnie na kondycję naszego umysłu. Zawarte w orzechach minerały poprawiają naszą koncentrację i pamięć. Orzechy dostarczają do naszego mózgu naturalny tłuszcz, witaminę E, C oraz kwas lanolinowy, który jest niezbędny dla pracy naszych komórek nerwowych. Kiedy jemy orzechy dostarczamy do naszego organizmu sole mineralne jak potas, fosfor, wapń i magnez.
NASIONA Len, sezam i nasiona słonecznika są bogate w ten sam kwas tłuszczowy, co ryby i orzechy. Posiadają również dużą zawartość witaminy E oraz zawierają przeciwutleniacze, które pomagają ze zwalczaniem stresu. Dziewczyny, jeżeli nie wyobrażacie sobie podjadanie tych nasion to dodajcie je do sałatki bądź zacznijcie kupować wyłącznie pieczywo z ich zawartością.
CZOSNEK jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu( gdyby nie ten oddech po zjedzeniu ).Warzywo zawiera mnóstwo błonnika, który wzmacnia układ krążenia, co z kolei bardzo dobrze wpływa na pracę mózgu. Ma w sobie również mnóstwo przeciwutleniaczy redukujących stres. A co najważniejsze – wyobrażacie sobie smak pizzy bez dodatku pikantnego sosu czosnkowego?
OWOCE – Jedzenie owoców to najlepszy sposób na uzyskanie witamin i minerałów, których potrzebują nasze ciała, dlatego nigdy nie powinniśmy ich eliminować z naszej diety.
Przez cały wrzesień klasy gastronomiczne zapoznawały się z właściwościami w/w produktów; powstały ciekawe prezentacje i gazetki. W kuchni podczas zajęć praktycznych prezentowane były nowe potrawy komponowane przynajmniej z trzech składników poprawiających kondycję mózgu. Uczniowie sami je dobierali tworząc własne, często nowatorskie przepisy. Były różne sałatki owocowe i warzywne, ryby zapiekane i gotowane na parze, w panierce z nasion i orzechów, frytki dyniowe i marchewkowe, kotlety rybne i pulpety; różne warianty pizzy, zupy z czerwonych warzyw z przeróżnymi dodatkami i sushi a na desery galaretki , kisiele i ciasta orzechowe, marchewkowe , dyniowe i soki.
Zachęcamy aby choć dwa razy w tygodniu sporządzić dania wykorzystując w/w produkty. Zróbcie to dla siebie, dla swojego mózgu, dla zdrowia . Powodzenia! 😊