Etap szkolny XXVI Olimpiady o Żywności i Żywieniu
W środę 20 października odbył się etap szkolny XXVI Olimpiady o Żywności i Żywieniu. Tegorocznym tematem przewodnim konkursu jest „Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia.”
„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”
prof. Jan Gawęcki
Etap szkolny miał za zadanie wyłonić najlepszych uczniów, którzy zmierzą się z następnym poziomem konkursu na szczeblu okręgowym w Warszawie. Uczniowie mieli za zadanie rozwiązać test wiedzy z podstaw żywienia i gastronomii. Zgłosiło się wielu chętnych uczniów a wśród nich najlepsi okazali się:
Sebastian Zgiep z klasy 3 TŻHg oraz Aleksandra Dąbrowska z klasy 3 TŻEp.
Już teraz ze zwycięzcami w szkole przygotowujemy się do kolejnego okręgowego etapu, który odbędzie się w grudniu. Taka rywalizacja na poziomie międzyszkolnym pozwala rozwinąć wiedzę i umiejętności uczniów niezbędne do zdobywania kwalifikacji zawodowych.