Kolejny dzień naszej wirtualnej mobilności w ramach projektu Erasmus + „Ocalmy od zapomnienia!”
Dzisiaj mieliśmy przeprowadzić warsztaty kulinarne, ale sytuacja pandemiczna zmotywowała nas do wykorzystania nowoczesnej technologii i podzielenia się naszym dziedzictwem kulinarnym na odległość. Przygotowaliśmy filmy z instruktażem wykonania tradycyjnych potraw, które dziś są rzadko spożywane, gdyż ich przygotowanie wydaje się być czasochłonne. Mimo to są pyszne i warte wysiłku. Najpierw Polscy uczestnicy projektu zaprezentowali nam, jak robi się porkę – potrawę z dwóch składników – ziemniaków i mąki. Drugie danie – Zarzutka, na bazie kiszonek kapusty, to idealnie rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe popołudnia. Następnie, prawdziwe gwiazdy polskiej kuchni: Pierogi. Przygotowaliśmy wersję nadziewaną kiszoną kapustą i grzybami leśnymi, którą tradycyjnie jada się na wieczerzę wigilijną. Na deser zjedliśmy szarlotkę z kruszonką. Jest to chyba jedno z najbardziej ulubionych ciast jedzonych w Polsce.
Wszystkie przepisy można znaleźć w naszej Książce kucharskiej, w której zgromadziliśmy mnóstwo przepisów zebranych od starszego pokolenia.
Mieliśmy okazję porozmawiać o naszych narodowych potrawach i doszliśmy do wniosku, że jest wiele podobieństw w kuchni polskiej, portugalskiej i bułgarskiej.
Po przerwie obiadowej uczestnicy z Bułgarii i Portugalii zaprezentowali swoje specjały.
Miejmy nadzieję, że pewnego dnia spotkamy się w naszej kuchni i wypróbujemy te pyszne przepisy.