Mamma mia! Warsztaty kulinarne kuchni włoskiej
Jeśli kochasz włoską kuchnię, chcesz przygotowywać prawdziwe włoskie dania, ale nie wiesz od czego zacząć, to nauczyciele naszej szkoły znają odpowiedź. 18.11.2021r. klasa II Technikum Żywienia uczestniczyła w warsztatach kulinarnych pod kierunkiem pana Jarosława Maja nauczyciela informatyki naszej szkoły, którego pasją jest kuchnia włoska i który sam kształcił się pod okiem profesjonalisty kucharza Kurta Schellera otrzymując certyfikaty. Z pomocą nauczycieli zajęć praktycznych Pań Ewy Becz i Anny Budner, zaproponował dania bez których kuchnia włoska nie może się obejść.
Pasta el pesto – w nowatorskim wykonaniu, zielona bazylia została zastąpiona porem pokrojonym w julienne ( słupki 1×1 mmo dług. 30mm), reszta dodatków pozostała tradycyjna z wyśmienitym tartym parmezanem po wierzchu
Risotto – z ryżem arborio, podlewanym białym włoskim winem, z grzybami sarniakami-odpowiednikiem trufli doprawiany ziołami i pachnącym parmezanem
A na deser słodkość – suflet czekoladowy – lava cake
Wymieszanie rózgą na jednolitą masę roztopionej czekolady i połączenie jej ze słodką masą jajeczną było dla niektórych nie lada sztuką, ale każdy trud się opłaca.
Potrawy smakowały wyśmienicie, a zapachy typowe dla kuchni włoskiej rozchodziły się po całej szkole.
Molte grazie 😊