Dzień Jabłka
28 września w naszej szkole świętowaliśmy Dzień Jabłka. W tym dniu każdy mógł skosztować pysznych jabłek z polskich sadów. Jabłka mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Powinniśmy jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Dlaczego?
• Włączenie do swojej diety jabłek pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
• Dzięki zawartości antyoksydantów, jabłka mają wspaniały wpływ na naszą skórę: opóźniają procesy starzenia, poprawiają jej koloryt oraz ukrwienie, a także zmniejszają ryzyko chorób związanych z wiekiem, tj. np. choroby Alzheimera, choroby serca, nowotwory, cukrzyca.
• Mają pozytywny wpływ na urodę dlatego, iż dostarczają nam witaminy A oraz E – te poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
• Wspomagają nasz układ immunologiczny dzięki temu, iż dostarczają organizmowi witaminę C oraz cynk.
Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już ok. 6500 r. p.n.e. w regionie pomiędzy Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te bogate w liczne witaminy owoce były też przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Obecnie wartości odżywcze i prozdrowotne działanie polskich jabłek są doceniane w wielu innych krajach, ponieważ Polska jest jednym z głównych producentów tych owoców na świecie. Na świecie uprawia się około ośmiu tysięcy różnych odmian jabłek, w Polsce obecnie zarejestrowanych jest 71 odmian jabłoni. Dzień Jabłka zaliczamy do bardzo udanych i zachęcamy wszystkich do jedzenia jabłek, bo to źródło zdrowia i witamin.
Samorząd Uczniowski