Świąteczne warsztaty piernikowe w przedszkolu
W dniu 13 grudnia 2022 r. uczennice z klasy 2 TŻ wraz z nauczycielem gastronomicznych przedmiotów zawodowych Panem Karolem Waszkiewiczem zorganizowali „Świąteczne warsztaty piernikowe” dla dzieci z Publicznego Przedszkola nr 2 im. Kubusia Puchatka w Białobrzegach. Uczennice technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielem zostali zaproszeni do białobrzeskiego przedszkola w celu poprowadzenia warsztatów praktycznych dla dzieci z drugiej grupy (4 latków) o tematyce związanej z ciastem piernikowym. Podczas naszego spotkania przekazaliśmy wiedzę na temat: historii pierniczków, skąd wzięła się ich nazwa, z jakich składników i jak przygotowuje się ciasto oraz dlaczego ciasto piernikowe jest takie trwałe i jaką rolę w nim odgrywają przyprawy korzenne.
Uczestnicy warsztatów z dużą radością i zaciekawieniem przygotowywali na stolnicy pierniczki wycinając ze świeżego ciasta różne świąteczne kształty. Część wyrobów wcześniej upieczonych w szkole było dekorowane lukrem i specjalnymi posypkami. Przedszkolaki chętnie brały udział w przedsięwzięciu a nauczyciel i uczennice podchodzili i indywidualnie pokazywali jak przygotowywać i dekorować te znakomite przysmaki.
Ciasto na pierniczki ma swoją bogatą historię i wartościowe zastosowanie. Ich nazwa wzięła się od staropolskiego słowa „pierny”, co oznaczało pieprzny. Dawniej wypiekano kilka różnych rodzajów owego korzennego przysmaku np. katarzynki pieczono na Andrzejki i mikołajki w dniu 6 grudnia. Tradycja wypiekania pierniczków jest bardzo żywa do dnia dzisiejszego. W wielu domach całe rodziny spotykają się ze sobą przed świętami Bożego Narodzenia i wspólnie spędzają tak czas przy pieczeniu i dekoracji tych wyrobów.
Już w starożytności a później w średniowieczu wypiekano te cenne smakołyki cieszące się dużą popularnością. W przeszłości, gdy przyprawy korzenne były drogie i trudnodostępne dodawano do żytniej mąki oprócz jaj, masła, płynu i miodu najpierw sam pieprz (który także był przyprawą trudnodostępną). Z czasem tylko najbogatsi mogli pozwolić sobie na dodawanie takich przypraw jak: cynamon, imbir, goździki, kardamon, które z czasem się upowszechniły. Warto dodać, że ciasto piernikowe właśnie ze względu na obecność przypraw jest bardzo trwałe i w przeszłości było spożywane także w celu poprawy zdrowia.
Pan Karol na koniec warsztatów opowiedział legendę o piekarzu Bartłomieju i jego córeczce Katarzynie w której przedstawiona została historia jak powstały popularne pierniczki „Katarzynki”. Wyroby te mają najbardziej rozpoznawalny kształt toruńskich pierników. Jest to również najbardziej tradycyjna forma pierników, nie spotykana nigdzie indziej na świecie. Przedszkolaki słuchali i wykonywali zadania z bardzo dużym zaangażowaniem. Nasza wizyta w przedszkolu i praca z najmłodszymi dała nam dużą satysfakcję z przekazywania wiedzy. Był to bardzo mile spędzony i cenny dla nas czas w świątecznej atmosferze.