Wielkanocne warsztaty dla przedszkolaków
W dniu 4 kwietnia uczennice klasy 2 technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z Panem Karolem Waszkiewiczem – nauczycielem przedmiotów zawodowych z gastronomii odwiedzili Publiczne Przedszkole nr 2 im. Kubusia Puchatka w Białobrzegach. Przedszkolaki pod opieką specjalistów nauczyły się, jak przygotowywać świąteczne przysmaki o nazwie mazurki.
Korzystając z zaproszenia odwiedziliśmy kolejny już raz jedną z grup przedszkolnych w celu przeprowadzenia warsztatów kulinarnych. W grudniu uczyliśmy dzieci, jak piec i dekorować pierniczki, zaś dziś tematem przewodnim były mazurki. Zanim młodzi adepci sztuki kulinarnej przystąpili do ozdabiania świątecznego przysmaku, mieli okazje poznać jego krótką historię.
Mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu, a więc czasu poprzedzającego Wielkanoc. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów. Z jego przygotowywaniem wiązał się więc cały rytuał. Dziś nie pamięta się już o tej tradycji. Oczywiście mazurek wciąż jest typowym ciastem świątecznym, jednak mało kto zna jego historię i rozumie znaczenie. Niezmiennie jednak przykłada się dużą uwagę do dekorowania tegoż wypieku, który ma nie tylko wyśmienicie smakować, ale również być ozdobą suto zastawionego stołu.
Zadaniem dzieci było udekorowanie małych mazurków w kształcie świątecznych jaj. Na spód z ciasta kruchego położyliśmy warstwę kajmaku, a następnie ozdabialiśmy wyrób kwiatami z płatków migdałów i bakalii. Dzieci słuchały wskazówek prowadzących i pracowały z dużym zaangażowaniem. Wspólnie udało się przygotować piękne ciasta, które po zapakowaniu każdy z uczestników warsztatów mógł zabrać do domu. To było bardzo wartościowe spotkanie, podczas którego uczennice naszej szkoły mogły przekazać zdobytą podczas lekcji wiedzę. Dziękujemy za zaproszenie i bardzo cenne doświadczenie.