Logo
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
w Białobrzegach
The replica rolex Day-Date watches would have provided Jaime with a lot of information in a compact package, which would have matched with the majority of his wardrobe, and would have been a keen indicator of the kind of king that he would have surely liked to have been had he not met his demise last episode.

Kurs zawodowy w Granadzie w ramach AKREDYTACJI ERASMUSA nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000060111

5 czerwca 2023

Pragniemy podzielić się naszymi głębokimi przeżyciami, związanymi z udziałem w jednotygodniowym programie mobilności dla kadry nauczycielskiej, który miał na celu rozwinięcie kreatywności i kluczowych kompetencji z zakresu gastronomii.

Dzięki Eurolinks Projects S.L Granada realizowałyśmy kurs gastronomiczny zatytułowany „SKARBY KUCHNI HISZPAŃSKIEJ”.

Zajęcia teoretyczne i praktyczne prowadzone w ramach projektu w szkołach gastronomicznych: CookEle – learn Spanish while cooking, Granada Cooking, Oleum Restaurante, poszerzyły naszą wiedzę merytoryczną, odkryły przed nami tajniki kuchni iberyjskiej – regionu Andaluzji, dały możliwość do wymiany doświadczeń z innymi uczestnikami kursu z różnych części świata m.in. Kanady, USA, Francji, Mauritiusu, dzielenia się przepisami i spostrzeżeniami, a także utwierdzenia się w przekonaniu, iż jedynym językiem łączącym ludzi jest język serdeczności, uśmiechu i przyjaźni.

Miałyśmy możliwość przebywania w herbaciarni marokańskiej i zapoznania się z techniką parzenia herbaty, a także degustacji jej oraz typowych dla Grenady ciasteczek – „piononos”.

Typowe składniki do dań, przyprawy tj. szafran, pimienton de la vera i wiele innych, różnego rodzaju oliwy i wina, odnajdowałyśmy na miejskim rynku – Mercado san Agustin oraz w lokalnych sklepikach.

Zwiedzałyśmy miejscowe zakłady rzemieślnicze, a dzięki serdeczności właścicieli poznałyśmy tajniki pracy piekarza i cukiernika. Odwiedziłyśmy także zakład ceramiczny i poznałyśmy czym jest intarsja – do dziś stosowana w tych regionach.

Wzbogacone teoretyczną wiedzą zawodową, nowymi umiejętnościami i przepisami kulinarnymi otrzymanymi od szefów kuchni, będziemy się dzielić z całą społecznością naszej szkoły, prowadząc zajęcia i warsztaty, a zwłaszcza wykorzystując nowe umiejętności podczas zajęć lekcyjnych z uczniami technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Eurolinks Projects S.L zapewnił nam także bardzo ciekawy program kulturalny z indywidualną opieką wspaniałej przewodniczki, wzbogacającej nas o wiedzę historyczną regionu.

Grenada – rozpościera się u podnóża pasma górskiego Sierra Nevada – (góry śnieżne), uwodzi spektakularnym położeniem , mauretańskimi smakami i zapachami. To nowoczesne, tętniące życiem miasto z uniwersytecką atmosferą i wspaniałymi zabytkami.

Alhambra stanowi jeden z najcudowniejszych zabytków Andaluzji i należy do najważniejszych śladów panowania Arabskiego (Maurów) na Półwyspie Iberyjskim. Każdego dnia kompleks ten zwiedzają tłumy turystów pragnących zobaczyć na własne oczy to unikalne mauretańskie dziedzictwo wpisane na listę UNESCO, na której znajduję się też Albaicín dawna dzielnica arabska, dziś – część Starego Miasta. Gotycko-renesansowa Katedra górująca nad innymi budowlami (Catedral de Santa María de la Encarnación – Katedra Najświętszej Maryi Panny od Wcielenia) z kaplicą królów Katolickich (Capilla Real) to już potężne wpływy kultury chrześcijańskiej, zapoczątkowane przez Izabelę I i Ferdynanda (2 połowa XV wieku). Spacery po ogrodach Carmen de loś Martires, ulicą Carrera del Darro, odpoczynki na urokliwych placykach i spotkania pod znaczącym dla wszystkich mieszkańców pomnikiem Izabeli Kastylijskiej, sprawiły, iż czułyśmy się jak rodowite hiszpanki.

Ostatni dzień pobytu w Granadzie dostarczył nam wielu wzruszeń: wieczorny pokaz flamenco w Tablao Flamenco en Granada, ewaluacja mobilności, pożegnalna kolacja, rozdanie certyfikatów i długie serdeczne rozmowy.

To wszystko co nas otaczało i co chłonęłyśmy przez tydzień potwierdzają znaczenie lokalnego powiedzenia: „Quien no ha visto Granada, no ha visto nada!” – ,,Kto nie widział Grenady w ogóle nic nie widział”.

Dziękujemy Dyrekcji Szkoły za możliwość udziału w tak wspaniałym wyjeździe.

Dziękujemy wspaniałym Hiszpankom – Anecie i Dorocie, naszym opiekunkom w Granadzie.

Wierzymy, że przetarłyśmy szlaki dla innych: koleżanek, kolegów i uczniów, którzy będą korzystać z praktyk zagranicznych.

!Hasta luego – hasta pronto Granado!

 

Anna Budner i Kinga Telbuch
nauczycielki przedmiotów zawodowych z gastronomii i hotelarstwa
w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Stanisława Staszica w Białobrzegach

 

 

BulgarianEnglishGermanHungarianMaltesePolishPortugueseUkrainian
Archiwum -miesiące
Statystyka odwiedzin
1034464
Wizyty dziś: 247
Wizyty wczoraj: 879
Wizyty w tym miesiącu: 17972
Wizyty w tym roku: 65672
Wszystkie wizyty: 1034464
Odsłony dziś: 470
Wszystkie odsłony: 7782014
Użytkownicy on-line: 8

PARTNERZY SZKOŁY

https://zspbialobrzegi.edu.pl
KONTAKT
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
w Białobrzegach
ul. Żeromskiego 86
26-800 Białobrzegi
48 613 27 10
sekretariat@zspbialobrzegi.edu.pl
www.zspbialobrzegi.edu.pl
ZOBACZ
Copyright © 2021 Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Białobrzegach. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Skip to content https://zspbialobrzegi.edu.pl